2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Domonkosok Magyarországon

Következik:

Napindító 04:00

Katartól is elvehetik a focivébé rendezését

2015. június 8., hétfő 20:12, frissítve: hétfő 20:31

Elvehetik Katartól és Oroszországtól a focivébé rendezését, ha bebizonyosodik, hogy a két ország kenőpénzt fizetett – ezt a FIFA végrehajtó bizottságának egyik tagja közölte. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség botrányairól a bajorországi G7-csúcson is szó volt. Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár szerint a FIFA-t meg kell tisztítani a korrupt vezetőktől.

Szurkolók ünnepeltek a Mexikó–Brazília-meccs előtt. A két csapat az amerikai kontinensbajnokságra készül, a Copa America egy hét múlva kezdődik Chilében. Az amerikai futballszövetség kulcsszerepet játszik a FIFA-botrányban, a trinidadi Jack Warner és az amerikai Chuck Blazer az ügy két koronatanúja. Az általuk gyűjtött bizonyítékok igazolják, Dél-Afrika legalább 10 millió dollár kenőpénzért vette a 2010-es vébé rendezési jogát. „Arra van szükség, hogy Jack Warner bíróság elé álljon, ha kell, kössön vádalkut, de mondja el az igazságot az ügyészeknek, hagyja az elmúlt 7-8 év hazugságait. Tudnunk kell, hogy melyik vádak igazak” – mondta a trinidadi igazságügy-miniszter.


Az már kiderült, hogy 2006-ban a német kormány beruházásokkal fizetett ázsiai országoknak a támogatásért, és valószínűleg a franciáknak is pénzbe került a 98-as rendezés. Csak a 2002-es japán–koreai vébével kapcsolatban nincsenek még bizonyítékok, de brit és svájci ügyészek azt már igazolni tudják, hogy a 18-as orosz és 22-es katari vébéről csalás döntött. A FIFA belső vizsgálatát folytató Domenico Scala szerint a két érintett országtól elveszik a rendezést, ha bebizonyosodik a csalás. Ebből akkora diplomáciai botrány lehet, hogy még a G7-csúcson is a FIFA volt a téma. „Ahogy a nyomozás halad előre, egyre több mindenre fény derül. A labdarúgás népszerű az Atlanti-óceán mindkét oldalán, ezért fontos mindannyiunknak. De a sporton kívül egy hatalmas üzletágról van szó. A tét hihetetlen mennyiségű pénz és nemzetek büszkesége. Egy ilyen szervezetnek tisztán, átláthatóan kell működnie” – közölte az amerikai elnök.

A FIFA végrehajtó bizottsága korábban olyan szerződést kötött az oroszokkal és Katarral, hogy korrupcióra hivatkozva bármikor visszavehetik a rendezést.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!