2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

A vb miatt hőbörögnek az egyetemisták

Hír TV

2018. május 23., szerda 13:33, frissítve: péntek 12:57

Moszkvai egyetemisták tüntettek amiatt, hogy a megkérdezésük nélkül alakítottak ki szurkolói zónát a júniusban kezdődő foci-vb alatt. Az orosz kormány zajcsökkentőkkel igyekszik biztosítani a közelgő vizsgaidőszak nyugalmát.

Moszkvai egyetemisták tiltakoztak a labdarúgó-világbajnokság ellen. Pontosabban az ellen, hogy az állami egyetem területén alakítottak ki szurkolói zónát. Attól félnek, hogy épp a vizsgaidőszak kellős közepén nem tudnak majd nyugodtan felkészülni.

„Senki sem kérdezett bennünket. Senki sem kérdezte meg, hogy a diákok szeretnének-e látni a szomszédban 40 ezer focidrukkert. A rektor minden papírt aláírt, jóváhagyott a nyilvánosság kizárásával. Amikor kiderítettük és tüntetni kezdtünk, a rektor nem működött együtt velünk. A hatóságok sem. Csak a tüntetések után kezdtek engedményeket tenni” – közölte az egyik moszkvai egyetemista.

Sokan a környék élővilágát is féltik az szurkolóktól. „Vannak jobb, alkalmasabb helyek, ahol a szurkolók a diákok zavarása nélkül és a Veréb-hegy egyedi élővilágának elpusztítása nélkül élvezhetik a focit. A madarakat bántják a zajok és a fény. A természet itt nagyon különleges, és ez a hely nem megfelelő” – mondta egy tanuló.

Az orosz hatóságok szerint azonban az egyetemnek jól jár, hogy a világ figyelmének a központjába kerül a bajnokság alatt. A miniszterelnök-helyettes azt ígérte, zajcsökkentőket építenek ki, a diákok elégedettek lehetnek majd.

A házigazdák csapata június 14-én a moszkvai Luzsnyiki stadionban Szaúd-Arábia ellen játssza a vb-nyitómérkőzését. A 64 meccsből összesen 12-t tartanak majd az orosz fővárosban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!