2022. 05. 22. Vasárnap Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Vetítő 23:10

Sport

Tour de Hongrie - Jakobsen a nyíregyházi sprintbefutó megnyerésével a sárga trikót is átvette

Fabio Jakobsen nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny harmadik szakaszát pénteken, ezzel az összetettben is az élre állt. Az etap legjobb magyar helyezését a 12. Karl Ádám szerezte meg.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A sárospataki rajt előtt az elmúlt napi meleghez képest lényegesen hűvösebb idő várta a kilátogatókat és a mezőnyt, ráadásul az indulás előtt röviddel az eső is megérkezett.

Karl az MTI érdeklődésére előzetesen úgy fogalmazott, sok erőt kivett belőle a csütörtöki sprintnél a helyezkedés és az, hogy az utolsó mintegy negyven kilométerre innivaló nélkül maradt, de ennek ellenére is bízott az újabb jó eredményben. Hozzátette, a nedves burkolatnak a befutónál a féktávok miatt lehet jelentősége, de a cél előtt három kilométeren át szinte nyílegyenes lesz az út.

A borongós idő nem befolyásolta a jó hangulatot a csapatbuszok környékén, az Israel-Premier Tech néhány stábtagja és Carl Fredrik Hagen például kipróbálta a szervezők camping biciklijeit. A Jumbo-Vismánál is optimista volt a légkör, annak ellenére, hogy a csütörtöki hajdúszoboszlói bukásban két kerékpárosukat is elvesztették: a nyitóetapon győztes Olav Kooij vádliját 12 öltéssel varrták össze és már haza is utazott, mellette - mint az MTI-nek elmondták - Mick van Dijke is feladta a viadalt. Rajtuk kívül Einer Augusto Rubio (Movistar) és Arvid de Kleijn (Human Powered Health) hiányzott, így 126-an vágtak neki a Nyíregyházáig tartó 154 kilométeres, 565 méter szintkülönbséget tartalmazó távnak, amely során Erdőbényén hegyi hajrá, majd Tokajban és Kemecsén gyorsasági részhajrá várt a mezőnyre.

Az eső ellenére is sokan buzdították a versenyzőket az út mentén, Erdőbényén például zászlókkal fogadták a bringásokat. Nem volt egyszerű a nap szökésének kialakulása, a magyar válogatott Solymosi Márton megkísérelt belekerülni, a piros trikós Aaron van Poucke pedig a hegyi hajrá megnyeréséig volt érdekelt az elmenésben. Végül négyen maradtak az élbolyban, amelyet két percre engedett el a mezőny.

A záró nyolcvan kilométeren belül egy vonat áthaladása akasztotta meg rövid időre a kerékpárosokat, akik ezt követően az eső elállásának örülhettek, de a véghajrá egyik szereplőjének várt olasz Matteo Moschetti így is bukott. Az esti vizsgálatok után Szilasi László versenyigazgató arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a versenyzőnek a jobb csuklója, könyöke, válla és combja is zúzódott, arról pedig szombaton, a csapatorvosával való konzultáció után hoz döntést, hogy folytatja-e a versenyt.

A szökevényeket a várakozásoknak megfelelően könnyedén érte utol a mezőny 16 kilométerrel a cél előtt, és ezúttal probléma nélkül jutott el a sprintig. A World Tour-vonatok között egy időre feltűnt a magyar válogatott, majd Karl Ádám a BikeExchange sora mögé állt be. A mezőnyhajrában - akárcsak csütörtökön Hajdúszoboszlón - Fabio Jakobsen diadalmaskodott a francia Rudy Barbier és a belga Sasha Weemaes előtt, legjobb magyarnak pedig ezúttal is Karl bizonyult.

"Sokat segített a saját vonat, Mészáros Bence fantasztikus munkát végzett, így volt nagyjából két kilométer nyugalmam. Előtte és utána is vonatról vonatra ugráltam" - fogalmazott az MTI-nek Karl, aki felidézte: öt-hatszáz méternél volt egy csatornafedél, amitől leesett a lánc a kerékpárján, és csak harmadjára tudta visszatenni.

"Nem volt ideális a helyzetem, hiszen lendületből ekkor már kikerültek néhányan. Azt beszéltük Dér Zsolt szövetségi kapitánnyal, hogy talán túl hamar voltam a jó pozícióban, várnom kellett volna, hogy a később érkezőkkel együtt én is lendületből tudjam kerülni a riválisokat" - jelentette ki Karl, aki két esztendeje 15. lett Nyíregyházán, ezúttal pedig 12. pozícióban tekert át a célvonalon a székesfehérvári 16. és a hajdúszoboszlói 13. helye után.

"Javítani szeretnék ezeken a helyezéseken, úgy gondolom, hogy több van bennem. A gyorsaságom megvan, némi szerencse kell és az, hogy minden úgy történjen, ahogy a nagy könyvben meg van írva, akkor ott tudok lenni az első tíz vagy akár öt között" - szögezte le Karl.

Jakobsen a vegyeszónában azt mondta, a csúcssebesség döntött javára. Kiemelte társai segítségét, akik az egész etapon nagyon vigyáztak rá, jó helyzetbe hozták a széles úton rendezett befutóra, ahol a Jumbo-Visma és az Ineos Grenadiers is szépen felépítette a vonatát. A hajrában megtalálta a rést, ahol előretörhetett, és kétszáz méterrel a célvonal előtt megindult. Megjegyezte, hogy bár kicsit nedves volt az aszfalt, ez nem volt nagyon zavaró az egy-másfél százalékos emelkedésű úton.

"A második siker nagy magabiztosságot ad az egész csapatnak. Holnap igyekszem még jó eredményt elérni, de a Tour de Hongrie már így is sikeres számomra" - szögezte le.

Az összetettben a legelőkelőbb helyen álló magyarnak járó fehér trikót továbbra is Dina Márton viseli. Mint elmondta, nem volt nehéz nap, a hajrában pedig a sprintvonatban nem kellett dolgoznia. Az elmúlt két szakasz után tudott kissé regenerálódni, így bízik a jó eredményben a következő két napban, amikor várhatóan megpróbál majd szökni.

A vasárnapig tartó, 905 kilométer össztávú magyar körversenyen szombaton a Kazincbarcika környéki 177 kilométeres etap következik három hegyi hajrával és 1325 méter szintkülönbséggel.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!