2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Több tízezer gyerek a Bozsik-programban, az új Gerákat, Királyokat keresik

2017. szeptember 23., szombat 21:02, frissítve: vasárnap 10:16

A rossz idő ellenére több száz gyerek vett részt a Bozsik-program tanévnyitó rendezvényén. A program célja, hogy minél több gyerekkel megszerettessék a labdarúgást.

Mintegy 900 gyerek részvételével rendezték meg az OTP Bank Bozsik Program hagyományos tanévindító fesztiválját. Az óvodás és iskolás lányok, fiúk az ország különböző részeiből érkezett Telkibe.

A hétvégi rendezvény, mint ahogy maga a Bozsik-program is, az Európai Labdarúgó-szövetség úgynevezett Grassroots-programjának a része. Lényege az amatőr, szabadidős labdarúgás támogatása és népszerűsítése.

„Elsődleges célunk, hogy megtartsuk ezt a tömegbázist. Nyilván szeretnénk még több gyermeket, elsősorban kislányt és az egészen pici korosztályt is megszólítani. És szeretnénk, ha azok a gyerekek és szülők, akik bekapcsolódtak ebbe a programba, ha nem is jutnak el a profi labdarúgásig, örömüket lelnék abban, amit csinálnak” – mondta Kovács Szilveszter, az MLSZ Grassroots-igazgatója.

MI az a Grassroots?

A Grassroots az amatőr vagy más néven szabadidős labdarúgás különféle válfajainak a gyűjtőfogalma, amelybe belefér a gyerekek, a felnőttek, a veteránok, a futsal, a fogyatékkal élők és a nők játéka is. Az Európai Szövetség, az UEFA Grassroots-programján keresztül is igyekszik erősíteni azon meggyőződését, mely szerint a labdarúgás nem az elit sportja, éppen ellenkezőleg: bárki számára könnyen hozzáférhető, hasznos szabadidős tevékenység.

(Forrás: Mlsz.hu)

 

A Bozsik-program az Aranycsapat egykori kiválóságáról, Bozsik Józsefről kapta nevét. Célja, hogy minél több gyerekkel szerettesse meg a sportot.

„A sportot népszerűsíteni soha nem lehet elégszer. A szülőket kell meggyőzni arról, hogy akár egy közös, családon belüli sportolás is mennyire fontos. Minél többen kezdenek el sportolni, focizni, annál nagyobb lesz az a gyerektömeg, amiből meríteni lehet, és ki lehet választani egy-két tehetséges gyereket” – nyilatkozta Bozsik Péter, volt szövetségi kapitány, Bozsik József fia.

A korábbi európai ezüstcipős Dunai Antal szerint a lényeg, hogy a gyerekek mozogjanak, de a magyar labdarúgás is profitálhat a Bozsik-programból.

„Sokat vagyok az utóbbi években a gyerekek között, pályaátadásokon és egyebeken, és próbálom őket ambicionálni, hogy kellene egy-két jó csatár, egy jó kapus. Kellene egy jó Király, egy jó Gera” – mondta az olimpiai bajnok labdarúgó.

A 2016–2017-es tanévben minden korábbinál több gyermek kapcsolódott be a Bozsik-programba. 230 körzetben rendeztek tornákat, és több mint 100 ezer fiatal rúgta a labdát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!