2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Teljesítménytől függően díjazzák az új kapitányt

Hír TV

2017. október 30., hétfő 19:42, frissítve: hétfő 20:41

A belga Georges Leekenst nevezték ki a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányává. A 68 éves szakember a német Bernd Storckot váltja. Azt az ő esetében sem lehet tudni, hogy mennyiért vállalta a munkát.

Georges Leekens szerződése a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőinek végéig szól. A belga szakember a felnőttválogatottal párhuzamosan irányítja az U21-es csapatot.

„Nagyon büszke vagyok, hogy a magyar válogatottat irányíthatom. Nem garantálhatom a sikert, de azt igen, hogy keményen fogunk dolgozni, és minden meg fogunk tenni azért, hogy kijussunk az Eb-re” – kezdte székfoglalóját az új szövetségi kapitány.

Játékosként a Brugge csapatával érte el legnagyobb sikereit Georges Leekens. Ötször volt belga bajnok, egyszer BEK-döntőt, kétszer pedig az UEFA-kupa-döntőt játszott. Edzőként számos belga csapatot irányított. Hazája válogatottját kétszer dirigálta szövetségi kapitányként, 1998-ban a csapat kijutott a vb-re. Ült a tunéziai és az algériai válogatott kispadján is.

„Tudom, hogy a magyar labdarúgás történelme nagyszerű, de nem jó, ha mindig csak a múltról esik szó. Szeretnénk, ha a jelen és jövő kerülne előtérbe. Az a cél, hogy lépésről lépére haladva eljussunk ugyanarra a szintre. A szerencsében nem, csak a kemény munkában hiszek. Ez olyan dolog, amelyet fel kell építenünk, nem fog semmi az ölünkbe pottyanni. Meg kell ismernem az országot, a klubokat, a magyar labdarúgást” – mondta Leekens.

Az új kapitány fizetése üzleti titok. Az MLSZ elnöke annyit árult csak el, hogy a díjazás teljesítményfüggő. Az elvárás pedig a 2020-as Eb-re való kijutás, aminek Magyarország is a rendezője.

„Remélem, hogy a választásunkkal nem csak most lesznek elégedettek, hanem két év múlva, vagy még azt követően is, amikor már az Eb-n érünk el sikereket. A professzionális munkát biztosítva látom, de nem tudunk ígérni semmit, azzal együtt, hogy ott kell lennünk a 2020-as Európa-bajnokságon; ez nemcsak rajtunk múlik, hanem nagymértékben a klubokon és a játékosokon is” – óvatoskodott Csányi Sándor.

Az MLSZ elnöke bejelentette, hogy megszűnik a sportigazgatói poszt, így a szövetségi kapitány közvetlenül az elnökség alá fog tartozni, míg az utánpótlás-válogatottak élére külön szakembert neveznek ki.

Leekens kinevezése ellenére a Luxemburg és a Costa Rica elleni mérkőzésen Szélesi Zoltán irányítja a válogatottat. A magyar szakember ezt követően csakúgy, mint Bernd Storcknál, az új szövetségi kapitány első számú segítője lesz. Stábjának további tagjait később nevezi meg a kapitány, de annyit elárult, hogy magyar szakemberek munkájára számít.

A 2020-as Eb-n Magyarország is a rendezők között van.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!