2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Oroszország nem, az orosz sportolók indulhatnak az olimpián

Hír TV

2017. december 5., kedd 21:24, frissítve: kedd 22:25

Csak az olimpiai zászló alatt indulhatnak az orosz sportolók a jövő februári téli olimpián, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kizárta az orosz tagszövetséget. A szankciók hátterében az orosz állam által irányított rendszerszintű doppingolás áll.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság felfüggesztette az orosz tagszövetséget, így az orosz sportolók az olimpiai lobogó alatt versenyeznek majd a 2018-as téli olimpián Dél-Koreában.

„A jelentés kétséget kizáróan megmutatta, hogy az Orosz Doppingellenes Ügynökség manipulálta a mintákat a 2014-es Szocsiban megrendezett téli olimpián. Ez példátlan támadás a játékok és a sport ellen” – mondta Thomas Bach NOB-elnök.

Az orosz sportolóknak szigorú kritériumoknak kell megfelelniük ahhoz, hogy indulhassanak a játékokon. Feltétel, hogy alávetik magukat az olimpiát megelőző célzott doppingteszteknek, valamint más, orvosok által meghatározott teszteknek, hogy biztosítsák a tiszta versenyzést.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) jelentése szerint a tiltott szerek használatát állami szintről irányították Oroszországban. A hazai rendezésű téli játékokon az oroszok 33 érmet szereztek, de 11-et utólag elvettek tőlük doppingolásért. A minták meghamisítása nagyban ment, 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy 1000 sportoló doppingeredményét manipulálták.

Az orosz elnök – világméretű összeesküvést sejtetve – megelőlegezte a döntést. „Megmondom, mi zavar engem. Mikor is kezdődnek a téli olimpiai játékok? Februárban. És mikor lesz az orosz elnökválasztás? Márciusban. Erős a gyanúm, hogy ezért csinálják ezt az egészet. Ez a megtorlás, amiért mi állítólag beleavatkoztunk az amerikai elnökválasztásba” – fogalmazott Vlagyimir Putyin.

A NOB arról is döntött, hogy az orosz sportminisztérium egyetlen képviselőjét sem hívja meg a játékokra, Vitalji Mutko sportminisztert – aki a jövő évi oroszországi labdarúgó-világbajnokság szervezőbizottságát vezeti – örökre eltiltották a játékoktól, Alekszandr Zsukovnak az Orosz Olimpiai Bizottság elnökének felfüggesztették NOB-tagságát.

A téli olimpiát február 9-e és 25-e között rendezik Phjongcshangban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!