2020. szeptember 23.,
szerda, Tekla napja

Megalapoznák a továbbjutást

MAGABIZTOS JÁTÉKRA KÉSZÜL A FERENCVÁROS A VALLETTA FC ELLENI BL-SELEJTEZŐN

Magyar Nemzet

2019. július 24., szerda 20:15

Bár lehet tudni, hogy a Bajnokok Ligája selejtezőinek a harmadik körében a Ferencváros a Dinamo Zagreb ellen játszhat, előtte a magyar bajnoknak túl kell jutnia a második fordulón: ma első lépésként hazai pályán fogadja a máltai Valletta FC-t.

Ahogyan azt várni lehetett, nincs ember a Ferencvárosnál, aki hajlandó lenne egyetlen szót is vesztegetni a Dinamo Zagrebre. Ez tökéletesen érthető, és nem csak azért, mert a horvát csapat még nem jutott a Bajnokok Ligája selejtezőinek a harmadik fordulójába, és ehhez meg kell nyernie a grúz Szaburtalo Tbiliszi elleni párharcot. Magyar szempontból jóval lényegesebb, hogy a Fradi sem rohanhat ennyire előre, előbb még ki kell ejtenie a máltai Valletta FC-t, amellyel ma 20 órakor találkozik először a Groupama Arénában (tv.: M4 Sport).

Szergej Rebrov vezetőedző a hétfői szerződéshosszabbítására és a vár­ható kezdőcsapatra utalva megjegyezte a mérkőzést megelőző hivatalos sajtótájékoztatón: „Boldog vagyok, örülök, hogy itt lehetek, és a Ferencvárost képviselhetem. Élvezem a munkát” – fogalmazott az ukrán szakember. Egy helyen változott a Ferencváros kerete a Bajnokok Ligájában a máltai Valletta FC elleni párharc előtt: Rui Pedro helyére Bőle Lukács került be.

„Az ellenfél ezúttal valószínűleg inkább a kontrajátékra helyezi majd a hangsúlyt, de arra is felkészültünk, hogy letámad minket, tudjuk, ez is hozzátartozik a harcmodorukhoz. Magabiztosan kell játszanunk, az a célunk, hogy olyan előnyt szerezzünk a visszavágóra, amelynek birtokában joggal bízhatunk a továbbjutásban” – mondta a Ferencváros kapusa, Dibusz Dénes.

Bár a szurkolók zöme nyilván a papírformára alapozva kész tényként kezeli a magyar és a horvát bajnok továbbjutását, nem árt óvatosan latolgatni az esélyeket, a Ferencvárosra ugyanis nem két sétamérkőzés vár.

A Valletta az előző fordulóban azt a luxemburgi Dudelange-ot terelte át az Európa-ligába, amely az előző kiírásban bejutott az El csoportkörébe, azaz a sikere bravúrként minősíthető. A máltai együttes az ambícióit roppant agresszív futballal támogatja, a Dudelange elleni két meccsen a játékosai tizenkét sárga lapot szedtek össze, és csak a játékvezetők jóindulatán múlott, hogy a csapat teljes létszámban fejezte be a mérkőzéseket. A vallettai taktika a védelem mögé beívelt labdákra épít, a csapatnak megvannak a megfelelő futballistái ehhez a játékhoz, és a klasszikus bekkelés helyett inkább a letámadást választja – erre kell készülnie a Ferencvárosnak.

A magyar klubnak a közelmúltban volt máltai játékosa: a válogatott csatár, André Schembri 2010 telétől 2011 nyaráig 36 meccsen 16 gólt szerzett zöld-fehér mezben, és bronzéremmel köszönt el. A Fradi háromszor találkozott a szigetország valamelyik csapatával: 1972-ben a Florianát 6-1-es összesítéssel múlta felül a KEK-ben, 2003-ban a Birkirkarát kettős sikerrel, 6-0-s összesítéssel búcsúztatta az ­UEFA-kupában, 2014-ben pedig a Sliema Wandererst 3-2-vel verte ki az El-ben.

Magyar Nemzet