2019. június 26.,
szerda, János, Pál napja

Legendás labdarúgót és orvosprofesszort tüntettek ki

Hír TV

2018. szeptember 21., péntek 08:57, frissítve: péntek 10:23

Az emberi méltóságért kitüntetést adományozta Fenyvesi Máté volt válogatott labdarúgónak és Pénzes István professzornak az Emberi Méltóság Tanácsa. Fenyvesi Máté csereként többször is játszott az Aranycsapatban Pénzes István pedig a legendás csapat több tagját is kezelte. A sportállamtitkár tavaly, Puskás Ferenc születésének 90. évfordulóján hirdette meg az Aranycsapat emlékévet.

Fenyvesi Máté gólja az 1965-ös Juventus–Ferencváros mérkőzésen azóta már legendássá vált. A Fradi Fenyvesi góljával 1–0-ra nyerte a találkozót. A labdarúgó 1968-as visszavonulásáig 76-szor szerepelt a válogatottban, így az Aranycsapatban is.

„A sportért felelős államtitkár egy másik időpontot, Puskás Ferenc születésének 90. évfordulóját választotta az Aranycsapat emlékév meghirdetésének” – ismertette Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke a csütörtöki eseményen.

Az emlékév alkalmából az Emberi Méltóság Tanácsa adományozott kitüntetést Fenyvesi Máté számára. Szintén kitüntetést vehetett át Pénzes István orvos, aki az Aranycsapat több játékosát is kezelte és a mai napig aktív, több egykori sportolót is kezel.

„Olyan emberek mellett tudtam felnőni, akiktől azt láttam, hogy nincs fáradtság; a betegért mindent meg kell adni. Ebben éltem és ezt tettem egész életemen keresztül. És még ma is, mert éppen ugye ma is vannak betegeim, itt van a Wichmann Tamás, ma volt nálam éppen a Friedmanszky Zoli bácsi” – fogalmazott az átadó ünnepségen Pénzes István.

Az Aranycsapat emlékév az új Puskás Ferenc Stadion 2019-es felavatásáig tart majd.