2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Késely Ajna világbajnoki hatodik 1500 méter gyorson

Hír TV

2019. július 23., kedd 13:46

Késely Ajna hatodik lett 1500 méter gyorson kedden, a kvangdzsui világbajnokság úszóversenyeinek harmadik napján.

A 17 éves Késely - aki 400 méter gyorson mindössze két századdal maradt le a dobogóról - a selejtezőben a negyedik legjobb időt úszta, de mivel Katie Ledecky, az amerikaiak ötszörös olimpiai és 14-szeres világbajnoka, a szám háromszoros vb-aranyérmese betegség miatt visszalépett, ezért a harmadik eredménnyel készülhetett második döntőjére Kvangdzsuban.

A táv egyharmadának megtétele után a magyar tinédzser a negyedik helyen úszott, ezt a résztávot tekintve három másodperccel volt gyorsabb, mint az előfutamban. Ezer méternél úgy tűnt, kicsit fárad, ekkor már valamivel lassabb volt a korábbi úszásánál, 250 méterrel a vége előtt a hatodik helyen haladt, az éremre pedig nem volt esélye.

Késely végül nem tudta megismételni hétfői produkcióját, az akkori hatalmas egyéni csúcsától (15:54.48) elmaradva, 16:01.35-tel hatodikként csapott célba.

"Elsősorban nem a helyezésért, hanem az időért úszok, ezért kicsit csalódott vagyok, hiszen sokkal jobban sikerült tegnap. Azt hittem, hogy egy nap pihenő után menni fog. Szerintem nagyon megrémített ez a helyzet" - mondta Késely, aki az MTI érdeklődésére elmondta, talán attól ijedt meg kicsit, hogy Ledecky visszalépése miatt a harmadik legjobb idő volt előzetesen az övé.

"Túl korán jött az az érzés, hogy nem esik jól. Nem így kellett volna lennie."- tette hozzá.

Eredmények:

női 1500 m gyors, világbajnok:

------------------------------

Simona Quadarella (Olaszország) 15:40.89 perc

2. Sarah Kohler (Németország) 15:48.83

3. Vang Csiencse-ha (Kína) 1:51.00

...6. KÉSELY AJNA 16:01.35

 

Kozma Dominik hetedik 200 méter gyorson

Kozma Dominik hetedik helyen végzett 200 méter gyorson a kvangdzsui vizes világbajnokság úszóversenyeinek második, keddi napján.

A 28 éves magyar versenyző - aki két évvel ezelőtt hatodik volt ebben a számban a Duna Arénában - az előfutamból a nyolcadik helyen jutott tovább 1:46.55 perces eredménnyel, majd az eldöntőben javított, 1:45.57-es ideje hatodik volt a mezőnyben, azaz a 7-es pályát kapta.

A rajt után Kozma nagyon bekezdett, előbb a harmadik, majd fél távnál negyedik helyen fordult. A favoritok ugyanakkor ekkor kezdték meg a hajrát, s az utolsó ötvenhez érve a magyar úszó hatodik helyre esett vissza, végül pedig nyolcadikként csapott a célba 1:45.90 perces idővel.

Elsőre úgy tűnt, a számot a litván Danas Rapsys nyerte a kínai Szun Jang előtt, de a győztest kizárták, a közönség nem kínai része pedig hangosan fejezte ki nemtetszését. Az immár 11-szeres világbajnok Szun eddig sem volt közönségkedvenc doppingbotrányai miatt, most viszont még inkább negatív figurája lett a világbajnokságnak.

Rapsys kizárása miatt Kozma egy helyet előrelépve hetedik lett.

"Ezt elrontottam, nem úsztam annyira nyugodtan százötvenig, mint amennyire szerettem volna. Pedig a harmadik ötvennél még mondtam is magamnak, hogy van még idő, de elforgácsoltam magam. Nem sikerült azt a hosszútempós, erős úszást hozni, amit tudok. Legközelebb nem fordul elő, olimpiai döntőre ez is jó" - nyilatkozta Kozma.

Később kiderült, a litván versenyzőt rossz rajt - mozgott az indítás pillanatában - miatt diszkvalifikálták. Az eredményhirdetést követően a holtversenyben harmadik brit Duncan Scott nem fogott kezet és nem állt oda a közös fotóra a győztessel, ezzel csatlakozott azokhoz, akik tiltakoznak Szun világbajnoki jelenléte miatt.

Eredmények:

200 m gyors, világbajnok:

    -------------------------

   Szun Jang (Kína) 1:44.93 perc

2. Macumoto Kacuhiro (Japán) 1:45.22

3. Martin Maljutyin (Oroszország) és Duncan Scott (Nagy-Britannia) 1:45.63

...7. KOZMA DOMINIK 1:45.90