2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Így lesz a magyar közpénzből „legális bevétel” Felcsúton

Szánthó Péter

2018. június 23., szombat 11:18, frissítve: szombat 16:22

Ezekiel Henty Orbán Viktor egyik kedvenc labdarúgócsapatától a másikba igazolt – majd a Puskás Akadémia kölcsönadta testvéregyesületéhez, a szintén Mészáros Lőrinc által tulajdonolt Eszékhez – Henty így az Európa Ligában is szerepelhet, ami felsrófolja az árát, így később drágábban lehet eladni. Tiszta üzlet is lehetne, ha nem kavarna be a dologba sok milliónyi közpénz.

A Puskás Akadémia FC labdarúgócsapata hivatalos honlapján adta hírül, hogy szerződtette a Videotontól a csapatnál eddig kölcsönben szereplő nigériai Ezekiel Hentyt, majd kölcsön is adta Eszékre. Ismert, az NK Osijek futballcsapatát is Mészáros Lőrinc tulajdonolja. Így voltaképpen Orbán Viktor egyik kedvenc csapata eladott egy az NB I.-es szinthez képest jó játékost a miniszterelnök másik kedvenc csapatának – a kormányfő mindkét barátja, a Videoton-tulajdonos Garancsi István, illetve a felcsúti milliárdos Mészáros is jól járt.

Az Orbán Viktor alapította fociklub nem közölte, mennyit fizetett a játékosért, ahogyan azt sem tudni, hogy milyen feltételekkel adták őt kölcsön. Ugyanakkor az adóforintok milliárdjaiból működő akadémiai focicsapat mérlegéből kiderült, hogy csak tavaly nagyjából egymilliárdot költött futballisták szerződtetésére – javarészt tapasztalt külföldieket, és már „bizonyító” magyarokat vettek, saját neveléssel alig találkozhatunk az NB I.-es csapatnál.

Tehát esetünkben az történt, hogy Mészáros Lőrinc csapata lényegében magyar közpénzből megvásárolt egy játékost, majd pedig kölcsönadta Horvátországba, a másik fociklubjához, amelybe szintén rengeteg pénzt tolnak. Következésképpen az egyébként NB I.-es viszonylatban még jól is teljesítő Hentyre elköltöttek némi közpénzt, majd pedig egy másik ország bajnokságába passzolták tovább, hogy ott teljesítsen.

A felcsútiak közleménye kiemeli, hogy Henty az Európa Ligában is pályára léphet Eszéken, ami némiképpen megdobja a játékos értékét a piacon, ha netán később értékesíteni akarja Orbán Viktor kedvenc csapata. Így pedig még pikánsabb a történet: ha Henty kiemelkedően teljesít a horvátországi kalandja alatt, akkor sok pénzért el lehet adni a játékost, aki iránt egyébként már télen – amikor a Puskáshoz igazolt – is több külföldi csapat érdeklődött, egyebek mellett francia kérőkről lehetett hallani.

Ennek tudatában gondoljuk végig még egyszer a matekot: adott egy külföldről is csábított labdarúgó, aki végül Felcsútra igazol, és vélhetően rengeteg (köz)pénz cserél gazdát – bérét is vélhetően ilyen összegekből állják, hiszen Felcsúton szinte az összes bevétel a taóból van. Majd pedig elküldik külföldre, egy a Puskás Akadémiához köthető csapathoz, hogy egy évig srófolja csak fel az árát a magasabban jegyzett horvát ligában. Miután visszatér, nagyobb összeget lehet kérni érte a korábbi külföldi érdeklődőktől, akikkel vélhetően sikerül is megegyezni. Az összeget persze a Puskás Akadémia zsebelheti majd be.

Így lesz a magyar adóforintokból úgymond „legális bevétel”.

(Fotó: twitter.com/PawelTurek1987)

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!