2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Hivatalos: Rossi a szövetségi kapitány

Hír TV

2018. június 19., kedd 20:51, frissítve: szerda 11:35

232 nap után távozott a magyar labadrúgó-válogatott éléről Georges Leekens. A belga szakember eredetileg a 2020-as Eb-selejtezők végéig szóló szerződést írt alá, de a szövetség idő előtt menesztette őt. Leekens alatt a válogatott egy meccset sem nyert és döntetlent is csak egyszer ért el, a többi meccsen mind kikapott. Utódja a korábban Honvéddal bajnoki címet nyerő Marco Rossi lesz.

George Leekenst, a belga szakembert mintegy harminc név közül választotta ki a Csányi Sándor vezette labdarúgó-szövetség. Leekens egyik legnagyobb erényeként akkor azt emelte ki az elnök, hogy a 2016-os Eb-n épp Magyarországot búcsúztató belga csapat alapjait ő rakta le.

Megnyertük a csoportmérkőzést és hát szembekerültünk azzal a belga csapattal amit Georges rakott össze, tehát ilyen szempontból már van köze a magyar futballhoz - mondta korábban Csányi Sándor.

A munka döcögősen indult Magyarországon: a csapat első mecsén kikapott Kazahsztántól, majd a skót nemzeti csapat is győztesen távozott Budapestről. A kapitány akkor igyekezett a pozitívumokra koncentrálni:

Jó, az első meccsen rosszul játszottunk, de a másodikon már jobban. Remélem ez így fog folytatódni, de arra a két meccsre szükség volt, hogy lássam, amit látnom kellett. A meccsek után pedig továbbra is bízok nemcsak magamban, hanem abban is, hogy tovább fejlődünk. De ez egy hosszú folyamat, lépésről lépésre kell megtennünk és ahogy a bemutatkozásomkor is mondtam: én nem vagyok varázsló.

A folytatás sem volt varázslatos: Leekens vezetésével még egyszer kikapott a válogatott, mindössze egy Fehéroroszország elleni 1-1-es döntetlenkor maradt veretlen. Noha szerződése szerint 2020-ig dolgozott volna Magyarország élén, egy évet sem töltött ki abból. A hírek szerint Leekens a végkielégítését nem fogja felvenni.

Utódja Marco Rossi lesz, aki korábban bajnoki címet szerzett a Honvéddal. Az olasz szakember összesen 4 évet dolgozott Magyarországon, így jól ismeri a bajnokságot és a játékosokat. Rossi a Dunaszerdahely csapatát hagyta ott a magyar válogatott kispadjáért, amellyel az idei szezonban a a szlovák bajnokság harmadik helyén végzett. A klub közleménye szerint az Európa-Ligában még Rossi irányítja a klubcsapatot, míg új edzőt nem találnak. Az új szövetségi kapitány facebook-posztban köszönte meg a bizalmat - profizmust, szenvedélyt és sok munkát ígért valamint azt, hogy megtanul magyarul.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!