2019. szeptember 16.,
hétfő, Edit napja

Háromból esetleg kettő

A FEHÉRVÁR ÉS A HONVÉD IDEGENBEN, A DEBRECEN OTTHON HARCOL AZ EL-BEN

Magyar Nemzet

2019. augusztus 1., csütörtök 18:56

A MOL Fehérvár FC előnyből, a Budapest Honvéd döntetlenről, a Debrecen pedig háromgólos hátrányból kezdi a mai visszavágót a labdarúgó Európa-liga-selejtező második fordulójában. A párharcok első mérkőzései a papírforma szerint alakultak, legfeljebb az előző szezonban csoportkörös székesfehérváriaktól vártunk volna megnyugtató előnyt.

Szebben nem is indulhatott volna a nemzetközi kupaszezon annál, mint hogy mind a négy csapatunk győzelemmel vegye az első akadályt. Erre legutóbb huszonkét éve, 1997-ben volt példa. Nem lesz könnyű mutatvány megismételni az előző kör eredményességét; a Ferencváros már biztosította helyét a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörében, és a DVSC kivételével a többiek helyzete sem reménytelen a visszavágó előtt. Főleg a MOL Fehérváré nem az, annak ellenére, hogy a felcsúti odavágón sovány, egygólos előnyt szerzett a liechtensteini Vaduz ellen.

„Az első meccs előtt két célt fogalmaztunk meg: nyerjünk és ne kapjunk gólt. Mindkettő teljesült. Most pedig nem is lehet más a célunk, mint az, hogy egygólos előnyünket megőrizzük, és kiharcoljuk a továbbjutást” – mondta a nyáron a Ferencvárostól érkezett Ivan Petrjak. A párharc továbbjutója a harmadik fordulóban valószínűleg az Eintracht Frankfurttal csap majd össze, amely Tallinnban 2-1-re verte a Florát.

 A kispesti Gazdag Dániel (jobbra) sárga lapok miatt hiányzik a romániai kupameccsről

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

 

Nem reménytelen a Budapest Honvéd helyzete sem. A nyár óta újra olasz vezetőedzővel, Giuseppe Sanninóval készülő piros-feketék Magyarországon gól nélküli döntetlenre végeztek a román Universitatea Craiovával szemben. Az eredményből nem könnyű messzemenő következtetéseket levonni a második találkozó előtt (tv: 18.05, Duna World), Sannino is erre az álláspontra helyezkedett. „Minden kártyánkat ki kell játszanunk, ötven százalék esélyt adok mindkét csapatnak a továbbjutásra.” A magyar–román klubcsata továbbjutója a görög AEK Athennal találkozik a következő körben.

Már a sorsolás pillanatában sem lehettek különösebb illúzióink, amikor a Debrecent a Torinóval hozta össze a sors. Sejthettük, hogy a Serie A-s csapat kicsit erős lesz a Lokinak, sajnos az alessandriai 3-0-s vereséggel igazolódtak az előzetes várakozásaink. A visszavágó (tv: 18.30, M4 Sport) célját a fiatal debreceni szélső, Varga Kevin foglalta össze klubja honlapján. „Felszabadultan futballozhatunk, teher nincs a vállunkon. Meg akarjuk mutatni a szurkolóknak, hogy hazai pályán fel tudjuk venni a versenyt a torinói játékosokkal. Mindenképpen szeretnénk gólt szerezni.”

Magyar Nemzet