2020. április 7.,
kedd, Herman napja

Fürjes Balázs: Jelesre vizsgázott az új Puskás Ferenc Aréna

Magyar Nemzet

2019. november 17., vasárnap 19:06

Megnyílt az új Puskás Ferenc Stadion, az ország legnagyobb sportlétesítménye. Két és fél év alatt épült fel, és megfelel a mai kor minden követelményének. Több mint 67 ezer ülőhely van benne, de koncertek esetén akár nyolcvanezer embert is be tud majd fogadni. Fürjes Balázs fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a Puskás aréna több mint stadion. A cél az volt, hogy ne csupán labdarúgó mérkőzésekre legyen alkalmas, hanem koncerteknek, konferenciáknak, kulturális előadásoknak is otthont adhasson.

Az aréna jelesre vizsgázott – értékelte az új Puskás Ferenc Stadion pénteki megnyitójának eseményeit Fürjes Balázs a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Mint a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár elmondta, hatalmas élmény volt a nyitó mérkőzés.

A politikus méltatta a magyar csapatot és Szalai Ádám gólját, ami az első magyar találat volt az új Arénában.

Fürjes Balázs arról is beszélt, hogy egy ilyen rendezvényt nem lehet tesztelni, ezért komoly felkészülés előzte meg a pénteki megnyitót.

Az egyik legfontosabb dolog az volt, hogy az emberek megfelelő körülmények között érkezzenek meg, majd jussanak be az arénába. Hozzátette, ebből a szempontból Budapest jól vizsgázott, a rendőrség és a közlekedés szervezői kitűnő munkát végeztek.

Az egyeztetéseket hosszú hetek és hónapok előzték meg, komoly és precíz logisztikai terveket készítettek, és kiemelt figyelmet fordítottak az esetleges rendkívüli helyzetek kezelésére is. Hangsúlyozta, ez nem volt egyszerű feladat, hiszen körülbelül két óra alatt gyűlt össze 67 ezer ember egy ponton, és emiatt lezárásokra is szükség volt.

Jól teljesített a beléptetés

Véleménye szerint jól teljesített a beléptetés is a stadion területére, amely körülbelül másfél óra alatt le is zajlott. Jó ötlet volt, hogy az aréna bármelyik kapuján, bármelyik jegytípussal át lehetett jönni, majd bent már nyugodtabb körülmények között mindenki meg tudta keresni a saját helyét. Ez így az utcai forgalmat is kevésbé akadályozta.

"Kiemelt figyelmet fordítottak arra is, hogy a stadion teljes területén jól látható feliratok legyenek feltüntetve, amelyek segítik az érkezőket az eligazodásban – tette hozzá. A feliratok mellett nagyszámú segítő csapat is a szurkolók rendelkezésére állt pénteken. A csapat főként önkéntesekből állt, akik a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) tagjai voltak."

– jegyezte meg az államtitkár.

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a stadion minden más eleme, továbbá a világítás, fűtés, fény- és hangtechnika is először lett élesben alkalmazva 67 ezres terheléssel.

Az államtitkár kiemelte, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hivatalos tesztmeccsnek minősítette a mérkőzést, több képviselője is jelen volt a helyszínen, ugyanis jövő nyáron négy Eb-meccs is lesz itt.

Fürjes Balázs szót ejtett arról is, hogy a stadiont körülvevő területeken továbbra is zajlanak építkezések, szeretnének kialakítani egy olyan környezetet, ahol szurkolói zóna és szurkoló-falu kapna helyet. Ezt a követelményt az UEFA is jelezte – fűzte hozzá. Az Európa-bajnokság után lesz meg majd a végleges forma, játszótér, köz- és sportpark, illetve futópálya várja majd a lakosságot.

A régi stadiont is megidézi az új aréna

Fürjes Balázs azt is elmondta, hogy a Népstadionnak a toronyépület az egyetlen olyan része, ami megmaradt, ezt jövőre a Puskás múzeum részeként kívánják majd hasznosítani.

"Az új Puskás stadion azonban minden más részében teljesen új és korszerű, de látványában megidézi a régi stadion képét is. E mellett a pilonok és a lépcsőházak is hasonlóak elődjéhez."

– sorolta.

A pénteki nyitómeccsen az uruguayi labdarúgó-válogatott 2-1-re legyőzte a magyar csapatot. A mérkőzést telt ház, 65 114 néző előtt rendezték.

A Kossuth Rádióban elhangzott beszélgetés meghallgatható az alábbi linken.

Forrás: YouTube - Szendrei Zoltán:

Magyar Nemzet, Hír TV