Érdekvédelmi fórumot hoztak létre az élsportolók részére - Hír TV

2018. augusztus 16.,
csütörtök, Ábrahám napja

°

Érdekvédelmi fórumot hoztak létre az élsportolók részére

Hír TV

2018. március 13., kedd 19:32, frissítve: kedd 22:56

Érdekvédelmi fórumot hoztak létre az élsportolóknak. A kezdeményezés célja, hogy megoldja a sport világában felmerülő problémákat. A fórum arca Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok vívó lesz.

Megkönnyítené a hazai élsportolók életét az egyik magyarországi menedzsment: létrehozta a Magyar Élsportolók Érdekvédelmi Fórumát. A kezdeményezés célja, hogy a sportolók és az őket kiszolgáló szervezetek együtt találjanak megoldást a sport világában felmerülő problémákra. Ilyen lehet a többi között egy szerződés körüli vita, a sportbiztosítás kérdése vagy éppen a sportszponzoráció. A fórum arca Szilágyi Áron lesz.

„Látni kell azt, hogy mik a lehetőségek, a jogaik, melyek azok az esetleges »best practice-ok«, jól működő mechanizmusok, amelyekkel időt, energiát tudnak spórolni, és lehetőségük van csak az élsportra fókuszálni. Én a saját pályafutásomból tudom, hogy sokszor vakon mozogtam a rendszerben. Amióta van mögöttem egy menedzsment, azóta tisztábban látok, illetve sok mindent megcsinálnak helyettem” – fejtette ki a kétszeres olimpiai bajnok vívó.

Lékai Máté a saját bőrén tapasztalta meg, milyen fontos, ha vannak segítők mögötte.

„Volt olyan például, hogy nem kaptunk fizetést a klubunkban. Ilyenkor egy sportolónak egyénileg nehéz, mert nincs tisztában a jogi lehetőségeivel. Ilyen esetben, illetve az átigazolásnál is nagy segítség, hogy nem nekem kell tárgyalni a klubbal, ami sok időmet, energiámat elvenné a sporttól, máshol járna a fejem, sokkal kevesebb időm maradna a kézilabdára” – ecsetelte a Veszprém klasszisa.

Karakas Hedvig úgy véli, talán előrébb tartana, ha a pályafutása elejétől fogva lettek volna mellette segítők.

„Ha 18-19 évesen lett volna »normális« képviseletem, egy menedzsment a háttérben, akkor nem azt mondom, hogy előrébb jutottam volna, mert azt nem lehet tudni, de sok problémát hamarabb tudtam volna megoldani” – mondta a világbajnoki bronzérmes cselgáncsozó.

A fórumhoz való csatlakozás önkéntes alapon működik. A sportolók negyedévente kerekasztal-beszélgetéseken gyűlnek össze, ahol megosztják egymással tapasztalataikat.