2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Aki hajóra vágyik, biztosan ott volt

2017. szeptember 9., szombat 17:29, frissítve: szombat 18:14

Balatonkenesén gyűlt össze a magyar hajós piac az ország legnagyobb vízi hajókiállítására. Az eseményen több mint ötven hajó és kiállító mutatkozik be ezen a hétvégén.

Ezreket vonzott az idei Balaton Boat Show. Aki hajót akar venni, ilyenkor választja ki és rendeli meg, hogy tavasszal már használhassa is. Világszinten az eladott hajók hetvenöt százaléka motoros, itthon is ebbe az irányba mutatnak a trendek, a Balatonon viszont csak külön engedéllyel lehet belső égésű motoros hajót használni.

„Itthon a vitorlás hajók jelentették a piacvezető szegmenst, most az elektromos hajó piacával ez eléggé kitágult. Itt legalább annyi elektromos és motoros hajót állítottak ki, mint amennyi vitorlást” – emelte ki Rápolthy Edit kiállításigazgató.

Scholtz Imre hajótervező szerint manapság újonnan az egyre nagyobb méretű és egyre drágább vitorlásokat keresik, akinek kevesebb a pénze, az inkább külföldről vásárol használt hajót.

„Hogyha kellemes szélben körülnéz a Balatonon, hetven százalékban a külföldről behozott, hogy mondjam, csotrogánynak nevezhető hajókkal mennek ezerrel le-föl, a nagymenő, újonnan beszerzett hajók pedig állnak a kikötőben. Tehát furcsa trendek vannak” – emelte ki a tervező.

A tradíciót képviselte az eseményen az 1927-ben épült Lady nevű vitorlás, melyet tizenhárom évvel ezelőtt modern anyagok és technológia felhasználásával újítottak fel.

„A régi, faépítésű hajók felújíthatók. Az a jó benne, hogy kilencvenéves, és még mindig itt van. Remélem, engem is túlél, most van a születésnapja. Egy műanyag hajó harminc-negyven évig él, utána meg kell semmisíteni, mert nem használható tovább. Egy fahajó mindig megújítható, mindig felújítható, mindig restaurálható” – magyarázta Pálinkás Csaba hajóépítő mester.

Magyarországon több mint harmincezren vitorláznak, közülük háromezer-hétszázan versenyszerűen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!