2021. 12. 05. Vasárnap Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sporthírek 15:25

Sport

12. Kárpát kupa a magyarság ápolásáért

A címvédő Szekszárd csapata nyerte meg a 12. Kárpát kupát. A hagyományosan évente megrendezett női kézilabdatorna abból a célból jött létre, hogy a határon túl és a történelmi határon belül élő magyarsággal ápolja a kapcsolatot. A tornán hat csapat – három anyaországi és három határon túli – küzdött meg a trófeákért. Az esemény fővédnöke Orbán Viktor miniszterelnök volt.

Idén is Erdélyből és Felvidékről is érkeztek csapatok a kupára. A kétnapos viadalon a hat csapat két hármas csoportban mérkőzött meg egymással, ahonnan a legjobb kettő jutott a fináléba. „A Kárpát-medencei magyarokat hívjuk itt össze, számos város és település csapata érkezik ide, én azt hiszem, olyan kisugárzó ereje van, ami nagyon fontos nekünk. A sport önmagában is képes a nemzeti összetartozást megteremteni és egy ilyen küzdőtér, mint a kézilabdapálya, ez is az életről szól, és a gyermekeinket felkészíti az életre. Fontos, hogy hagyományteremtő céllal, most már sokadik alkalommal megrendezzük ezt a kupát” – mondta Simicskó István sportállamtitkár.

A fináléba a címvédő Szekszárd jutott, miután a csoportmeccseken legyőzte a felvidéki Naszvad és az erdélyi Székelyudvarhely együttesét. Ellenfele a döntőben a házigazda Budakalászt és a Sepsiszentgyörgyöt legyőző Szentendre volt.

Az első félidő elején még fej fej mellett haladtak a csapatok, majd a fehér mezes címvédő fokozatosan ellépett és a szünetre már nyolc góllal vezetett. A második játékrészben nem tudta csökkenteni a különbséget a fekete mezes Szentendre, így a Szekszárd 38–26-ra magabiztosan megnyerte a döntőt és megvédte címét a Kárpát kupán.


A rendezvény sikerén felbuzdulva a jövőben a kupát a férfiaknál is bevezetnék. „Székelyudvarhelyen erős fiúcsapatok vannak, a Vajdaságban nagyon sok tehetséges játékos jött ki férfivonalon, azt gondolom, ez az értelme, hogy egy picit a nemzeti összetartás előtérbe kerül. Egy jó dzsembori, egy jó összejövetel, ami mellett kézilabdáznak is és megküzdenek egymással a csapatok” – mondta Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke.

A Kárpát kupát ünnepélyes díjátadó gála zárta. Az összes résztvevő csapat serleget vehetett át Fazekas Sándortól, a földművelésügyi miniszter az első három helyezettnek érmeket is átadott. Különdíjban részesült a torna legjobb kapusa, a gólkirálynő és a legtechnikásabb anyaországi és határon túli magyar játékos, az elismeréseket Simicskó István sportállamtitkár adta át. A győztesnek járó vándorserleg, amelyet a Kárpát kupa fővédnöke, Orbán Viktor miniszterelnök ajánlott fel, újabb egy évig a Szekszárdhoz került.

Ezek is érdekelhetik

Legfrisebb híreink

Orbán Viktor: Adni jó! + videó

December 5-én ünnepeljük az önkéntesség világnapját, melynek előestéjén Orbán Viktor ellátogatott az Ökomenikus Segélyszervezet adományboltjához – derült ki a kormányfő által közzétett videóból és fotóalbumból.

Ukrajnában ismét szigorítanak

Ukrajnában ismét szigorítanak, ami azt jelenti, hogy hétfőtől az enyhébb járványügyi zónákban a vállalkozások és közintézmények is csak úgy működhetnek majd, ha az alkalmazottak mindegyike be lesz oltva.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!