2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Visszaadta Becsületrendjét Franciaországnak Bassár el-Aszad

Hír TV

2018. április 20., péntek 07:49, frissítve: péntek 12:12

A szír államfő azzal indokolta a döntését, hogy a francia légierő részt vett az Egyesült Államok vezette támadásban a szír kormányerők ellen a múlt hét végén. A kitüntetést semmiképp sem tarthatta volna meg, a francia vezetés ugyanis hétfőn bejelentette: megfosztja Aszadot a Becsületrendtől, és el is indította a visszavonáshoz szükséges eljárást, a szír kormányerők újabb civilek elleni állítólagos vegyi támadása után. A legmagasabb francia állami kitüntetést még Jacques Chirac elnök adományozta Aszadnak 2001-ben - a szír államfő párizsi látogatásán, titokban.

A két héttel ezelőtti dúmai vegyi támadásról viszont nem számolt be a damaszkuszi kormánymédia: egyrészt azért, mert a hivatalos álláspont szerint senki sem vetett be mérges gázt civilek ellen, másrészt azért, mert szintén a hivatalos álláspont szerint maguk a lázadók rendezték meg az itt is látható jeleneteket, amiket nyugaton hitelesnek minősítettek és egységesen ítéltek el.

A vegyi fegyverek egyik összetevőjét belga vállalatok szállították Szíriába. Egy helyi ellenzéki képviselő most azzal vádolja a belga kormányt, hogy az már három éve tud ezekről az illegális szállítmányokról - a benelux állam vezetése egyelőre tagad.

A civilek elleni dúmai gáztámadást április 14-én a nyugati koalíció: az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia a szír kormányerők állásai elleni célzott légicsapásokkal torolta meg.

A szír kormánnyal szövetséges Oroszország nem maradt adós a válasszal. Szergej Lavrov külügyminiszter kijelentette: Moszkva ezentúl nem fogja vissza magát, ha Aszadot kell támogatni az amerikaiakkal szemben. Korábban Oroszország tartózkodott attól, hogy SZ-300-as légvédelmi rakétarendszerrel lássa el Szíriát, mert azzal Damaszkusz döntő fölényt szerezhetne ellenségeivel szemben.

Most már nincsenek ilyen erkölcsi kötelességeink. Korábban voltak, és megígértük, hogy nem tesszük ezt, a partnereink kérésére, és felhívtuk a figyelmüket arra, hogy ez destabilizálná a helyzetet, bár ezek egyértelműen védelmi fegyverek. Mindenesetre most már nincsenek ilyen erkölcsi kötelezettségeink - nyilatkozta az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov.

Közben a koalíciós légitámadásra hivatkozva Bassár el-Aszad visszaadta a Becsületrendjét Franciaországnak. A szír elnök úgy fogalmazott: nem hajlandó olyan ország kitüntetését viselni, amely Amerika rabszolgája.

Aszad egyébként sem tarthatta volna meg a Becsületrendet, a francia vezetés ugyanis hétfőn bejelentette: megfosztja őt a kitüntetéstől, és el is indította a visszavonáshoz szükséges eljárást, a vegyi támadás miatt.

A legmagasabb francia állami kitüntetést még Jacques Chirac akkori elnök adományozta Aszadnak 2001-ben - a szír államfő párizsi látogatásán, titokban. Erre csak nyolc évvel később, véletlenül derült fény.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!