2023. 12. 03. Vasárnap Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Híradó 22:15

Venezuela: Az USA és az EU sem ismeri el a választás eredményét

2017. július 31., hétfő 14:32, frissítve: hétfő 21:27

Az Európai Unió és az Egyesült Államok sem fogadja el a vasárnapi venezuelai választások eredményét. A voksolást Maduro elnök kezdeményezésére rendezték meg egy alkotmányozó nemzetgyűlés felállítására. Az új testület új alkotmányt írna, amely megerősítené az államfő hatalmát. Az ellenzék diktatúra kiépítéséről beszél.

A demokrácia győzelmeként ünnepli az elnök tábora a választások eredményét. A választási bizottság szerint a részvételi arány 41,5 százalék volt. Az ellenzék alternatív összesítése alapján azonban legfeljebb 12 százalékos,  ezért választási csalást emlegetnek. Szerintük a július 16-i népszavazás után – amely elutasította Maduro elnök alktománymódosító terveit – a szocialista államfő a vasárnapi választással akarta demonstrálni, hogy a nép mellette áll.

„Ma Donald Trump amerikai császár szóvivője jelezte, hogy nem fogadják el a választás eredményét. De kit érdekel az ő véleménye? Minket a venezuelai emberek véleménye érdekel” – jelentette ki Nicolás Maduro.

A venezuelai emberek azonban nem csak július 16-án, hanem a 2015-ös választásokon is az ellenzékre voksoltak. Azóta a szocialista forradalom elakadt az országban, a politikai és gazdasági válság pedig elmélyült. Április óta tartanak az utcai tüntetések, az összecsapásokban legkevesebb 120-an vesztették életüket.

„Amit az utcán látni, az Venezuela szelleme. Ezt a szellemet nem lehet megtörni, ezt láthatja ma a közvélemény. Hadd mondjam nagyon világosan: a diktatúra bukásra van ítélve, ha volt valamilyen legitimitása, akkor mától már az sincs” – hangsúlyozta az egyik ellenzéki vezető.

Maduro elnök új alkotmányt akar, amely megnövelné hatalmát, ennek érdekében rendeztette meg a vasárnapi választást egy alkotmányozó nemzetgyűlés összehívásáról.

„Az elmúlt 24 órában történtek miatt az Európai Unió csak újra megerősíteni tudja korábbi álláspontját, miszerint a demokrácia Venezuelában válságban van” – szögezte le Mina Andrejeva, az Európai Bizottság helyettes szóvivője.

Az ellenzék a tilalom ellenére újabb tüntetésekre hívta híveit, az új, vitatott legitimitású nemzetgyűlés szerdai beiktatása így várhatóan komoly erőpróba lesz a biztonsági erők számára.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!