2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Vb: a házigazdák eléggé megosztják a világ közvéleményét

Hír TV

2018. június 14., csütörtök 12:33, frissítve: csütörtök 13:01

Nem mindenhol örülnek a labdarúgó-világbajnokság nyitányának, és nem a meccsekre fújnak, hanem a házigazdára. Oroszország vitatott körülmények között kapta meg a rendezés jogát, de azóta a világban betöltött szerepe sokat változott, főleg a Krím-félsziget annektálása, és a kelet ukrajnai háború miatt.

A sport mellett a politika is szerepet játszik az idei foci-vb-n. A házigazda Oroszország ugyanis eléggé megosztja a világ közvéleményét. A szomszédos Ukrajnában például bojkottra szólítanak fel Vlagyimir Putyin agresszivitása miatt. A kijevi orosz nagykövetség elé szervezett tüntetésen egy művész munkáival illusztrálták, hogy mi a gond azzal, hogy Oroszország rendezi az idei világbajnokságot.

„A művész szerintem elég jól megfogta a lényeget. Egészen más lenne a helyzet, ha a világbajnokságot egy békés országban tartanák, amely nem támogatja a terrorizmust és nem rohan le más országokat. Ezen a poszteren azonban jól látszik, hogy Oroszország mennyire agresszív” – magyarázta ez a tüntető.

A képeket készítő művész szerint a sportot és a politikát nem szabad összekeverni, de emlékeztetni kell az európai országokat, hogy Oroszország nem egy szokványos házigazda, és fel kell hívni a figyelmet arra, hogy széthúzást és háborút szít a világban.

„Természetesen a foci szent, de bármennyire is élvezetes nézni a meccseket, meg kell mutatni, hogy Oroszország bűnös, és fontos kiemelni ezt az arcát is, hogy együtt tudjunk ezzel élni” – érvelt a plakátok mellett készítője, Andrii Yermolenko.

Oroszország azzal is bőszíti az ukránokat, hogy a kozákokra bízza sok helyen a biztonság fenntartását a vb idején. Ez a félkatonai szervezet Vlagyimir Putyin feltétlen támogatója, és részt vettek az ellenzéki tüntetők megfélemlítésében, és az utóbbi évek legvitatottabb orosz hadműveleteiben a Krím-félszigeten, Kelet-Ukrajnában és Szíriában. A kozákok szerepe nehezen egyeztethető össze a FIFA alapvetéseivel sem, amelyben az áll, hogy a szervezet kiáll az emberi jogok védelméért és terjesztéséért a világban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!