2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 22:50

Elege lett a brit uniós nagykövetnek, lemondott

,

2017. január 4., szerda 19:59, frissítve: szombat 13:26

Tapasztalatlan és zavaros gondolkodású a brit kormány a brexitet illetően a váratlanul lemondott brit uniós nagykövet szerint. A diplomata még csaknem egy évig lett volna posztján, de most úgy döntött, nem vállalja a brit kilépés segítését. Korábban többen is bírálták, mert arra figyelmeztette a kormányt, hogy a brexitről szóló tárgyalássorozat és a megállapodás ratifikálása akár hosszú évekig is eltarthat.

Meglepetésként érte Brüsszelt és Londont is Sir Ivan Rogers lemondása, akinek megbízatása 2017 végéig tartott volna. A nagykövetet David Cameron nevezte ki 2013-ban, sajtóhírek szerint azonban egyre feszültebbé vált a viszony közte és az új miniszterelnök, Theresa May kabinetje között. Rogerst főleg azért bírálták a konzervatív és euroszkeptikus körökben, mert többször is arra figyelmeztette a kormányt, hogy a kilépésről szóló tárgyalássorozat és a megállapodás ratifikálása akár 2020-ig is elhúzódhat.

„Elkötelezett uniópárti, ő segített David Cameronnak azoknál a tárgyalásoknál, amelyek végül olyan rosszul alakultak. Aztán jött ezzel a hihetetlenül negatív hozzászólással, hogy akár tíz évbe is telhet, hogy újratárgyalják a megállapodásokat. Rogers nyilvánvalóan alkalmatlan a feladatra, egyedül azt sajnálom, hogy nem a népszavazás másnapján mondott le” – mondta a brexit ötletgazdája, Nigel Farage.

Az euroszkeptikus politikus már az új nagykövet tulajdonságait is körvonalazta. „Junckerrel és Verhofstadttal fogunk tárgyalni. Ezek az emberek nem játszanak tisztán, kemények, ezért olyan valakire van szükségünk. aki hasonlóan határozottan tudja a mi érdekeinket képviselni” – tette hozzá Farage.

Az Európai Bizottság szóvivője sajnálkozását fejezte ki a tapasztalt brit diplomata távozása miatt. „Sajnáljuk a nagyon professzionális, jól felkészült, de nem mindig könnyű tárgyalópartner és diplomata elvesztését, aki mindig hűségesen védte kormánya érdekeit” – fogalmazott Natasha Bertaud.

A lemondott nagykövet stábjának írt búcsúlevelében bírálta a May-kabinetet, szerinte a brexit lebonyolításához nincs meg a kellő tapasztalatuk, a politikai vezetők pedig nem szeretik az igazságot hallani Brüsszeltől.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!