2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Vádat emeltek a fekete férfit agyonlövő rendőr ellen

2015. április 9., csütörtök 10:20, frissítve: csütörtök 11:23

Vádat emeltek az ellen a dél-karolinai rendőr ellen, aki agyonlőtt egy menekülő, fegyvertelen fekete férfit. A rendőr ügyvédje szerint védence fenyegetve érezte magát, és a megállított autós megpróbálta elvenni tőle kábítópisztolyát – az esetről készült felvételen ez ugyanakkor nem látszik. A 33 éves rendőrt elbocsátották a rendőrség kötelékéből. Szerdán több városban is tüntetések voltak az ügy miatt.

Egy menekülő fekete férfit lőtt le egy rendőr Dél-Karolinában. Az egyenruhás azt állítja, hogy ezt megelőzően rátámadt az 50 éves gyanúsított. A felvétel készítője szerint a két férfi a földön dulakodott, mielőtt rögzíteni kezdte az eseményeket. „Amikor odaértem, már a földön voltak úgy két másodperce. Nem tudom, hogy attól esett-e el, hogy a rendőrök földre vitték, ezt nem láttam, de a rendőr Scott úron ült és uralta a helyzetet” – mondta egy szemtanú.

Az áldozat anyja nem tudta végignézni a videót. „Amikor láttam a fiamat futni és a rendőrt mögötte, nem bírtam tovább. Elfordultam. Nem bírom elviselni” – mondta Judy Scott.

Az észak-charlestoni polgármester és rendőrfőnök meglátogatta Walter Scott családját. „Azt akartuk, hogy tudják, hogy szeretjük őket, hogy gondoskodunk róluk, hogy sajnáljuk, ami történt. Ettől nem változik semmi, csak hálásak vagyunk, hogy együttműködnek” – mondta Keith Summey polgármester.

A helyi rendőrfőnök nyugalomra intett. „Megnéztem a videót, és undorodtam attól, amit láttam, és azóta sem néztem meg, de sok telefont és e-mailt kaptam. Aztán megnéztem és azt hittem, hogy amikor a rendőr levette a férfi pólóját, valamilyen életmentő műveletet hajt végre” – mondta Eddie Driggers.

Michael Slager jelentése szerint a lövések után szívmasszázst alkalmazott. A helyiek ezt megkérdőjelezik, a városban tüntetést szerveztek a lelőtt férfi emlékére és a rendőrségi erőszak ellen. „Afroamerikaiként nem is tudom elmondani, milyen érzés az, hogy ilyen dolgok történnek, és nem igazán hiszem, hogy a férfit eljárás alá vonták volna, ha nincs az a videó” – mondta egy tüntető.

Észak-Charlestonban a lakosság fele színes bőrű. „A nemzet minden apja nevében vagyok itt, és azt mondom, hogy elég volt, hogy minden héten, mindennap azt látom, hogy huszonéves fekete férfiakat ölnek meg a rendőrök. Elég volt” – mondta egy másik tüntető.

Az ügyészség vádat emelt Michael Slager ellen, ha a rendőrt bűnösnek találják, 30 évtől életfogytig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. A férfit el is bocsátották a rendőrség kötelékéből. Az Egyesült Államokban az utóbbi hónapokban többször is vitatott körülmények között lőttek le fehér rendőrök fegyvertelen feketéket, ami több helyen is zavargásokba torkolló tiltakozást váltott ki.

Még egy videó

Közben előkerült egy olyan videó is, amelyen egy mentálisan sérült férfit lőttek le a rendőrök Floridában, még februárban. A rendőrség szerint a 25 éves színes bőrű férfi egy seprűnyéllel támadt a rendőrökre, akik felszólítás után lelőtték őt. A rendőrök azt mondták, azért tüzeltek, mert veszélyben érezték magukat, és rájuk is támadt a férfi. Az értelmi sérült férfi családja szerint a felvételek is azt bizonyítják, hogy a rendőröknek nem volt okuk a fegyver használatára.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!