2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Utcai tiltakozók bénítják a forgalmat Katalóniában

Hír TV

2017. november 8., szerda 12:20, frissítve: szerda 13:13

A térséget általános sztrájk is sújtja, amelyet az egyik szakszervezet hirdetett.

Kora reggel óta több közúton is több kilométeres torlódás alakult ki.  Az akcióhoz nem csatlakoztak a munkavállalók nagy többségét tömörítő érdekképviseletek.

Tüntetők állják el az utat Barcelonában. A barikádokat a szeparatista pártok és szakszervezetek építették, hogy a Carles Puigdemont által vezetett korábbi katalán kormány letartóztatott tagjainak szabadon bocsátását követeljék. Az érdekképviseletek általános sztrájkot is hirdettek. Katalóniában gyakorlatilag leállt a közlekedés.

„Igen, menni fogok dolgozni. Nem értek egyet a sztrájk okaival, úgyhogy dolgozni fogok. Nem értek egyet az okokkal, és nem tudom, hogy miért kell ezt. Minket senki sem tájékoztatott, úgyhogy dolgozunk, ahogy eddig is” – mondta az egyik szakmunkás.

A meghirdetett általános sztrájkoz nem csatlakoztak a munkavállalók nagy többségét tömörítő szakszervezetek, a munkásbizottságok és a Spanyol Munkások Általános Szövetsége.

„Miért sztrájkolnék, senki sem fogja megemelni a béremet. A mai világban dolgoznunk kell, és nem vitatkoznunk. Az embereknek a tévében és a politikusoknak többet kellene dolgozniuk és abbahagyni ezt a marhaságot” – nyilatkozta egy építőmunkás.

A hatóságok szerint a megmozdulások több mint 60 közúton okoznak fennakadásokat, a katalán rendőrség ezért elkezdte az útlezárások felszámolását, előzetesen Twitter-üzenetben is kérte a tüntetők együttműködését, hogy megnyithassák a forgalmat. Közben Madridban a spanyol törvényhozásban először válaszolt kérdésekre a miniszterelnök azóta, hogy az alkotmány 155 cikkelyét életbe léptették.

„Rajoy úr, elvárjuk öntől, hogy politizáljon. Itt a politizálás ideje, a párbeszédé, hogy hidakat építsünk, és azon dolgozzunk, hogy Katalónia Spanyolországba integrálódjon, amit mindannyian szeretnénk” – üzent a spanyol miniszterelnöknek Margarita Robles, a Szocialista Párt szóvivője.

A spanyol miniszterelnök szerint a 155. cikkelyt azért léptették életbe, hogy visszaállítsák a jogrendet és az együttélést azután, hogy Carles Puigdemont egyoldalúan függetlenséget kiáltott ki.

„Egy regionális vezető nem mondhatja azt, hogy az alkotmány nem vonatkozik a területére. Egy regionális vezető nem találhat fel egy paralel jogi keretrendszert, ahogy azt láthattuk is, és egy regionális vezető nem kiálthat ki egyoldalúan függetlenséget a nemzet területének részei közül” – reagált Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök.

A katalán függetlenedési törekvések az elmúlt négy évtized legnagyobb politikai válságába taszították Spanyolországot és példátlan exodust okoztak a Katalóniába települt cégek és vállalatok körében, de több spanyolországi vállalat is mozdulni kényszerült. Madridnak ezért meg kellett változtatnia a gazdasági előrejelzéseit.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!