2023. 12. 09. Szombat Natália napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Bayer show 00:05

Új terrorellenes jogszabályról döntött az EP

2017. február 16., csütörtök 18:26

A jövőben szigorúan büntetni kell minden olyan cselekményt, amely terrortámadás előkészítésére irányul, és a terroristák dicsőítése is bűncselekmény lesz. Egy másik jogszabály alapján szigorodni fognak a határellenőrzések is.

Akár tizenöt év börtönt is kaphat a jövőben az, aki terrorcselekményre tesz előkészületet. Az Európai Parlament nagy többséggel fogadta el azt a javaslatot, amely szerint büntethető lesz nemcsak a külföldi terrorista csoporthoz való kiutazás és visszatérés, hanem a terrorizmus pénzelése és népszerűsítése is.

„Ide tartozik a propaganda, a fiatalok beszervezése, terrorista cselekmények elkövetésére való toborzás, illetve a dicsőítés témája is. Nézzük meg, hogy például a bataclani mészárlás után mi történt, hogy az Iszlám Állam propagandagépezete hogyan dicsőítette a tetteseket, és felszólította a követőiket, hogy hasonló tetteket hajtsanak végre. Ez annak a kísérlete, hogy radikalizálják a fiatalokat, hogy terrorista célokra nyerjék meg őket” – mondta Monika Hohlmeier, az Európai Néppárt EP-képviselője.

A jogszabályt minden tagállamnak másfél éven belül kell bevezetnie. Az euroszkeptikusok szerint mindez kevés, az amerikai mintát kellene követni.

„Csatlakozunk Donald Trump gondolatához, ne engedjünk be embereket olyan országokból, ahonnan terroristák érkeznek. Több rendőrre, több határőrre, több katonára és több hírszerzőre van szükség, így tudjuk megvédeni a polgárokat; az uniós szakpolitikák veszélybe sodortak bennünket” – mondta Janice Atkinson, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának képviselője.

A vitában felszólaló magyar baloldali politikus azt mondta, a társadalmi integrációt kell javítani. „Tudjuk, hogy az elmúlt évek borzalmas merényleteit itt, Európában született, itt szocializálódott fiatalemberek követték el. Akik a társadalom peremére szorultak, akik nem tudtak beilleszkedni a társadalomba, s ezért a radikális iszlám felé fordultak. A mi feladatunk az, hogy megtaláljuk ennek a radikalizációnak az ellenszerét. S ebben az egyre súlyosabb büntetések, az értelmetlen szigor, mindenki megfigyelése és lehallgatása, a be- és elzárkózás nem fog segíteni” – így Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció politikusa.

Egy másik elfogadott jogszabály szerint az Európai Unióba beutazó vagy az EU-t elhagyó minden uniós és nem uniós polgár adatait végig kell futtatni az adatbázisokon. Ezzel az úgynevezett külföldi harcosok mozgását szeretnék megállítani. Ez a rendelet néhány héten belül léphet életbe, és azt jelenti, hogy Magyarország déli és keleti határszakaszain jelentősen lelassul majd a forgalom.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!