2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Tunézia: nincs közvetlen hatása a rendkívüli állapotnak

2015. július 5., vasárnap 11:50, frissítve: vasárnap 19:36

Rendkívüli állapotot hirdettek ki Tunéziában a terrorista veszélyre hivatkozva. Az intézkedés keretében nagyobb hatalmat kap a hadsereg és a biztonsági erők, valamint szűkítenek bizonyos szabadság-jogokat. A tunéziai elnök a néphez intézett szózatában kijelentette: az ország nincs biztonságban további szélsőséges támadásoktól. Szerinte azért van szükség a rendkívüli állapot kihirdetésére, hogy elkerüljék az összeomlás kockázatát.

Megérkeztek Nagy-Britanniába azoknak a turistáknak a földi maradványai, akiket június végén gyilkolt meg egy szélsőséges iszlamista egy tunéziai nyaralóhelyen. A 38 áldozat közül harminc volt brit állampolgár, már mindegyikük holttestét sikerült hazaszállítani.

Eközben a tunéziai államfő harminc napra rendkívüli állapotot hirdetett ki az országban a terrorizmus elleni harcra hivatkozva. Ezzel szélesebb jogköröket kapott a rendőrség és a katonaság, valamint korlátoztak bizonyos szabadságjogokat, például a gyülekezési jogot.

„Számos fájdalmas tragédiát éltünk át. Ahhoz már hozzá vagyunk szokva, hogy a hegyekben harcolunk a terroristák ellen. A hadseregünk, a Nemzeti Gárda és a biztonsági erők már vérüket áldozták a harcokban, és úton voltunk a győzelem felé. Most azonban ellenségeink elhagyták a hegyeket, és bejöttek a városokba” – mondta Tunézia elnöke.

Az elnök televíziós beszédében megjegyezte azt is, hogy továbbra is fennáll a szélsőséges támadások veszélye.

Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő a Hír Televíziónak azt mondta, hogy az észak-afrikai ország elnöke külföldi nyomásra hozta meg az intézkedést. „A nyugat-európai politikusok és szolgálatok azt kérték Tunéziától, hogy vezesse be a rendkívüli állapotot.Ez azért rendkívül érdekes, mert pár évvel ezelőtt pontosan az volt a probléma, hogy a rendkívüli állapot lehetetlenné teszi a demokratikus folyamatokat. Most azonban úgy érezték, hogy Tunéziában oly mértékben megerősödtek elsősorban az Iszlám Állam hívei, hogy a rendszernek valamit tennie kell” – így a szakértő.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint az üdülőzónákban nem érzékelhetők a rendkívüli állapot közvetlen hatásai. Hozzátették: a tengerpartokat július másodikától a biztonsági erők fegyveresei védik. A megkérdezett tunéziai emberek többsége helyeselte a rendkívüli állapot kihirdetését.

„Ami most történik, az nem jó, problémák vannak Líbiában, Tunéziában pedig növekszik a terrorizmus, és sok országban hirdettek már ki hasonló intézkedéseket” – adott hangot véleményének egy helyi lakos.

A tunéziai vérengzést egy 24 éves helyi fiatal követte el. Ismerősei szerint teljesen normális életű ember volt, a közelmúltban azonban kapcsolatba került szélsőséges iszlamista prédikátorokkal, és kiképzést kapott egy líbiai dzsihadista táborban. Az akciót az Iszlám Állam nevű szélsőséges iszlamista csoport vállalta magára. A merénylettel kapcsolatban eddig tizenkét embert vettek őrizetbe.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!