2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:30

Trump vesztésre áll, politikája pedig nagyot fordult

,

2017. február 10., péntek 20:30, frissítve: péntek 20:41

Donald Trump vesztésre áll a beutazási tilalom ügyében. A fellebbviteli bíróság helybenhagyta az elnöki rendelet felfüggesztését. Közben az amerikai elnök több területen is megváltoztatta eddigi álláspontját, Kínával már békülne és az izraeli telepesek mellett sem áll már ki egyértelműen.

Elutasította a fellebbviteli bíróság Donald Trump kérését, vagyis az amerikai elnök továbbra sem tilthatja ki az Egyesült Államokból a menekülteket és az általa megjelölt hét muszlim ország lakosait, ha érvényes vízummal rendelkeznek.

„Nagy nap a mai a demokráciának. A bíróság erőteljes üzenetet küldött arról, hogy senki, még az Egyesült Államok elnöke sem áll a törvény fölött. Még az ő tetteit is felül kell vizsgálniuk a szövetségi bíróságoknak, különösen akkor, ha felmerül, hogy a döntései megsértik az alkotmányt” – reagált Farhana Khera, az Amerikai Muszlimok Polgárjogi Szervezetének igazgatója.

Trump január 27-én adta ki a 90 napos, átmeneti beutazási tilalomról szóló elnöki rendeletet, amelyet először egy seattle-i szövetségi bíróság függesztett fel, most pedig ezt a döntést a fellebbviteli bíróság is megerősítette. Az elnök szerint politikai döntés született, és azt üzente a bíráknak, hogy továbbviszi az ügyet, ha kell, a szövetségi legfelső bíróság elé – mert az ország biztonsága a tét.

Külpolitikai téren azonban több ponton is felülírta már korábbi álláspontját Trump. Hszi Csin-ping kínai elnökkel telefonon beszélve például már azt közölte, hogy immár ragaszkodik az „egy Kína” elvhez – vagyis nem tekinti önállónak Tajvant.

„Trump elnök úr hangsúlyozta, hogy teljes mértékben érti annak a fontosságát és jelentőségét, hogy az amerikai kormány kitart az »egy Kína« elv mellett. Hszi Csin-ping elnök úr méltányolta ezt, és kiemelte, hogy ez az elv a politikai alapja a kínai–amerikai kapcsolatoknak” – hangzott el a kínai állami televízióban.

De változni látszanak Trump eddigi nézetet a Közel-Kelettel összefüggésben is.

Egy izraeli lapnak nyilatkozva már azt hangoztatta, hogy az izraeli telepesek építkezései az 1967-ben megszállt területeken nem tesznek jót a palesztinokkal kötendő békének. Az amerikai elnök annak ellenére mondta ezt, hogy a kampányban még kiállt a telepespolitika mellett. Amiben valószínűleg komoly szerepe volt ortodox zsidó vejének és tanácsadójának, Jared Kushnernek is.

Több szakértő szerint azonban Trump politikájára jelenleg Steve Bannon, elnöki főtanácsadó van a legnagyobb hatással. Nyílt titok, hogy ő volt a beutazási tilalmi rendelet egyik előkészítője is.

„Bannonnak széles körű befolyása van gyakorlatilag a politika minden területére. Ő az egyik tagja a legrangosabb nemzetbiztonsági tanácsnak, nagyon fontos szerepet játszik a biztonsági kérdésekben és a külügyekben is, de a belpolitika számos területe is érdekli. Nem hinném, hogy születne bármi olyan döntés, amelyhez nincs köze” – mondta Darrel West, a demokráciakutató Brookings Intézet egyik igazgatója, aki szerint eddig még nem látszik, hogy Trump veje ellensúlyozni tudná a bírálói által antiszemitának tartott, és a fehér felsőbbrendűséget hirdető jobboldali Breitbart hírportál volt vezetője, Bannon befolyását az amerikai kormányzatban.

Trump korábban többször is kijelentette, hogy a veje segítségével ő lesz az az amerikai elnök, akinek a hivatali ideje alatt megkötik az izraeli–palesztin békemegállapodást. Hétfőtől egyébként Washingtonban tárgyal az új amerikai vezetéssel Benjámín Netanjáhú izraeli kormányfő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!