2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Tovább nőhet az áldozatok száma, több tucat embert keresnek még

Hír TV

2018. július 26., csütörtök 12:58, frissítve: csütörtök 13:01

Három nappal a görögországi tűz eloltása után még mindig több tucat embert keresnek a mentőalakulatok – az Athén környéki tűzvészben 79-en haltak meg. Azt továbbra sem tudni, hogy mi okozta a tüzet – az oltást a 40 fokos hőség, és az erős szél nehezítette.

Házról házra járva mérik fel a veszteségeket a mentőalakulatok és az önkéntesek a tűzvésztől sújtott Athén-környéki településeken. Egyik feladatuk az áldozatok és a túlélők felkutatása.

„A rokonok és az eltűntek barátai jönnek, és segítséget kérnek. Megmutatják, hogy ez vagy az a személy hol lakott, és hogy mióta nem látták. Bemegyünk a házba, átnézzük, de még senkit nem találtunk. Akik tegnapelőtt tűntek el, azokról semmilyen életjelet nem kaptunk” – mondta az önkéntes mentőcsapat vezetője.

Az áldozatok azonosítása még tart, a szakemberek attól tartanak, hogy a halottak száma emelkedni fog. „Az azonosított halálos áldozatok száma elérte a 79-et. Többtucatnyi személy eltűnését jelentették be. A halottak azonosítása még folyik, és valószínűleg a számuk tovább emelkedik, ahogy még több holttestet találnak meg a társaink” – mondta a tűzoltóság szóvivője.

Az Athén kertje néven is ismert környék inkább egy elszenesedett romhalmazhoz hasonlít. A szintén üdülőfaluként működő Rafinában is nagy pusztítást végzett a tűz. Egyes helyeken még mindig izzik a parázs.

„Egy hölgy azt mondta, hogy a fölöttünk elszálló repülőgépek mérik fel a károkat. De egy repülőgépről nem lehet megbecsülni, hogy egy ház milyen mértékben égett ki. Nekünk kell elmenni a hivatalba, hogy bejelentsük, mennyi minden égett el” – mondta egy helyi asszony.

A falubeli házak több mint 80 százaléka leégett. Az Athén-környéki kirándulóövezet épületeinek nagy része fából készült, ráadásul, mivel főleg turisták látogatják ezt a részt az infrastruktúra sem fejlett, a vízvezeték például nem alkalmas tűzoltásra.

„Itt nincs ilyesmi. Nem olthatunk el egy tüzet egy félhüvelykes csőből. Kell, hogy legyen víznyomás. De ez van akkor, ha az erdő belsejébe építkezünk, ezeket mind össze kéne szedni” – mondta egy férfi.

Közben a térségbe megérkezett a nemzetközi segély. Gyógyszereket, élelmiszert és ivóvizet osztanak azoknak, akiknek mindenük a lángokba veszett. „Nem jár ide sok ember, elvisszük nekik a dolgokat. Vannak, akiknek nincs autója, vagy akinek elégett a tűzben, ezért mi, a város látjuk el őket” – mondta Dimitra Lamparou, Marathon alpolgármestere.

A görög kormány szerdán rendkívüli kormányülést tartott a katasztrófa sújtotta térség megsegítése és a károk enyhítése miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!