2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 22:50

Tömegek perelhetik be Romániában a bankokat

2017. február 14., kedd 18:22

Hiába reménykedtek Romániában a svájci frank alapon eladósodott családok devizahitelük lejre váltásában. Az alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek mondta ki a vonatkozó jogszabályt, így az nem léphet hatályba.

Hiába várta a devizahitelesek helyzetét könnyítő törvény hatálybalépését a mintegy ötvenezer romániai adós. Az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek ítélte a svájcifrank-alapú hitelek lejre való átváltását szabályozó jogszabályt.

„Úgy találtuk, hogy az a megoldás, amit a képviselőház elfogadott, az hibás. Szembemegy az uniós elvekkel, hogy a frankhitelesek adósságát azon az árfolyamon váltsák lejre, amely a szerződéskötés napján volt érvényes. E tekintetben a bíróságok alkalmazhatják az előreláthatóság elvét” – mondta el a román alkotmánybíróság elnöke, Valer Dorneanu.

Az elnök szerint sérült a kétkamarás parlament elve, a képviselőház ugyanis módosította a szenátus által már megvitatott törvényjavaslatot. Eredetileg csak azoknál alkalmazhatták volna a szerződéskötés napján érvényes svájcifrank-árfolyamot az átváltáskor, akiknél a törlesztőrészlet meghaladta a havi jövedelem felét – és a lehetőséggel csak azok élhettek volna, akiknek a hitele nem éri el a kétszázötvenezer frankot. A képviselőház ezt a két kitételt eltörölte.

Andreia Moraru is számított a könnyítésre. 2006-ban vette fel ingatlanhitelét – akkori, átszámítva negyvenezer forintos törlesztőrészlete 2008-tól megduplázódott. Az árfolyamváltozás mellett ráadásul a bankja a kamatokat is egyoldalúan változtatta meg.

„Valószínűleg ez lesz a megoldás a mi esetünkben és minden olyan ügyfél számára is, akik nem jutnak egyezségre a bankokkal, hogy bepereljük a bankot. Mert nem hiszem, hogy az normális, hogy amennyiben a piaci körülmények drámaian változnak, egy bizonyos valuta, illetve egy bizonyos hitelkonstrukció esetében, akkor az, aki ennek a költségét állja, teljes mértékben, az az ügyfél kell legyen, és nem oszlik meg a kockázat és a fizetés is” – véli Andreia Moraru.

Moraru abban bízik, hogy végül nem csak a lakosság fizeti meg a devizahitelek okozta veszteségeket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!