2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Több ezren tüntettek a rasszizmus ellen Olaszországban

Hír TV

2018. február 11., vasárnap 09:48, frissítve: vasárnap 11:05

A demonstráció abban a városban zajlott, ahol egy hete 6 bevándorlót sebesített meg egy fegyveres ámokfutó. A neonáci elkövető korábban a migránsellenes Északi Liga párt színeiben indult a választásokon.

Több ezer antifasiszta vonult fel a közép-olaszországi Maceratában, hogy felemeljék a hangjukat a rasszizmus ellen egy héttel azután, hogy egy szélsőjobbos ámokfutó hat fekete bevándorlót lőtt meg a városban.

A Luca Traini nevű férfi autóból tüzelt az utcán álló színesbőrűekre, miután a rádióban hallott a Pamela Mastropietro-gyilkosságról.

A 18 éves olasz lányt pár nappal korábban egy nigériai férfi megölte, a holttestet pedig feldarabolta és bőröndökbe rejtette. A rádióban elhangzott, melyik környéken történt a horrorisztikus bűncselekmény, az ámokfutó pedig dühében oda hajtott, és lövöldözni kezdett.

Hat embert sebesített meg, mielőtt a rendőrök elfogták. Luca Traini hátán ekkor olasz zászló volt, és őrizetbe vételét fasiszta karlendítéssel vette tudomásul. A lakásán tartott házkutatás során a rendőrök náci és fasiszta jelképeket és könyveket találtak, köztük a Mein Kampfot is.

Traini tavaly a bevándorlás-ellenes Északi Liga színeiben indult a helyhatósági választásokon. Pártja a Mastropietro-gyilkosságot is a migránsok elleni hangulatkeltésre használja, ahogy több más jobboldali párt is.

– Sokan vagyunk itt, hogy nemet mondjunk a rasszizmusra és a fasizmusra. A politikai pártok most populista szólamokat hangoztatnak, hogy gyűlöletet keltsenek, hogy megijesszék és megosszák az embereket; úgyhogy most nagyon fontos, hogy a jó oldalra álljunk és kiálljunk az alapértékeink mellett – nyilatkozta Valentina Giuliodora, az egyik tüntető.

A tüntetésen tősgyökeres olaszok és bevándorlók együtt tiltakoztak a rasszizmus és az erőszak ellen.

– Azért vagyunk ma itt Maceratában, mert ami itt történt, az terrorcselekmény volt. Sajnáljuk a szörnyűséget, ami Pamelával történt, de a szörnyetegeknek nincs bőrszínük vagy származásuk, ők egyszerűen szörnyetegek. Amit Maceratában tett a terrorista Luca, aggasztja a fekete közösséget, mert azok a normális emberek, akik dolgozni járnak és adót fizetnek, ki vannak téve annak, hogy csupán a bőrszínük miatt üldözzék őket. Ez egy ocsmány, veszélyes és ódivatú jelenség, aminek nincs helye 2018-ban – fogalmazott Amin Nour filmrendező, a szomáliai származású Amin Nour. 

Nour 1991 óta él Olaszországban, és a Fekete Olaszok nevű civil szervezet tagjaként küzd a bevándorlók jogaiért. Tavaly rendezőként a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválra is eljutott Ambaradan című mozijával, ami egy olaszországi fekete fiatal beilleszkedési nehézségeit mutatja be, különös csavarral neonáci közegben.

Olaszországba a menekültválság 2014-es kezdete óta több mint félmillió illegális bevándorló érkezett. A márciusi parlamenti választások kampányának is a migránskérdés a központi témája. A felmérések szerint a voksolás esélyese a bevándorlás-ellenes jobboldali pártszövetség, amelyben ott van az Északi Liga mellett a Silvio Berlusconi vezette Forza Italia is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!