2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Tizenhét életet követelt a sárlavina Kaliforniában

Hír TV

2018. január 11., csütörtök 09:21, frissítve: csütörtök 09:56

Tizenhétre emelkedett a dél-kaliforniai földcsuszamlások halálos áldozatainak száma. Tizenhárom ember eltűnt, több mint száz ház összedőlt. A katasztrófát az okozta, hogy a korábbi tűzvészek felperzselték a talajt védő növényzetet, ezért a heves esőzések könnyedén indíthattak el sárlavinákat.

Olyan a táj, mint egy első világháborús csatajelenet helyszíne – így foglalta össze egy rendőr, hogy mekkora pusztítást okoztak Dél-Kaliforniában a földcsuszamlások és sárlavinák. Az ítéletidő számos halálos áldozatot követelt, több embert továbbra is keresnek a mentőegységek. Eddig több mint ötven embert sikerült megmenteni. Több mint száz ház összedőlt, háromszáz pedig megrongálódott.

Egy fiatalnak az otthonát szintén elöntötte az ár. A 14 éves lány beszorult a házba, az egyik tűzoltó azonban meghallotta a segélykiáltását, így végül sikerült élve kimenteni a sárból.

A településen másokat is váratlanul ért a pusztítás.

„Nagyon váratlanul történt minden. Betört a víz, és hozta magával a köveket, a fákat, fémeket, autókat. Talán húsz másodpercünk volt felkészülni, amikor hallottuk, hogy közeledik az áradat. Mindent elvitt, ami az útjába került” – mondta az egyik helyi lakos, Berkeley Johnson.

Volt olyan település, amelyet mellig érő sár borított el. Néhány helyet továbbra is alig lehet megközelíteni.

„A múltkor a tűz miatt kellett elhagynunk a farmunkat, most meg elárasztott minket az ár. Meg kell várni, amíg leapad, és minden kiszárad” – mondta egy másik helyi, Charles Stoops.

A katasztrófát az okozta, hogy a múlt hónapban tűzvészek pusztítottak a környéken, és felperzselték a talajt védő növényzetet. Emiatt a napok óta zuhogó eső könnyedén indíthatott el sárlavinákat. Helyi szakértők szerint legalább öt év kell ahhoz, hogy a talaj ismét megerősödjön.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!