2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Tiltakoznak a határzár ellen

,

2016. április 13., szerda 20:55, frissítve: csütörtök 11:00

Tiltakozik az olasz kormány a tervezett osztrák határintézkedések miatt. Az olasz külügyminiszter az Európai Bizottság azonnali beavatkozását követelte, miután kiderült, hogy Ausztria részlegesen visszaállítaná a határellenőrzést a Brenner-hágón. Az Európai Tanács elnöke is arra figyelmeztetett, hogy Olaszországon és Máltán keresztül érkezhet a következő menekülthullám.

A balkáni útvonal lezárása után Olaszország és Málta lehet a menekültválság következő frontvonala – figyelmeztetett az Európai Tanács elnöke az Európai Parlamentben. Donald Tusk szerint Líbiában több százezer menedékkérő készül útnak indulni Európába a Földközi-tengeren. „Nem szabad elfelejteni, hogy a balkáni útvonal nem az egyetlen. Görögországon és Bulgárián kívül más országoknak is szükségük van a szolidaritásunkra. A földközi-tengeri útvonalra gondolok. Aggasztóan sok a menedékkérő Líbiában. Fel kell készülnünk Olaszország és Málta támogatására is” – mondta Donald Tusk.

Ausztria már a határellenőrzés visszaállítását tervezi az olasz–osztrák határon, a Brenner-hágónál az előre jelzett újabb migránshullám miatt. Olaszország az Európai Bizottságnál tiltakozott a tervezett lépés ellen. Közben a márciusi uniós–török megállapodás óta jelentősen csökkent a Görögországba érkező menedékkérők száma. Ferenc pápa a hétvégén Leszbosz szigetére látogat, ahol találkozik majd a migránsokkal. „Együttérzésünkről és szolidaritásunkról biztosítjuk majd a migránsokat, Leszbosz szigetének lakóit és a görög embereket” – fogalmazott a katolikus egyházfő.

Görögországban több ezer menedékkérő rekedt, miután Macedónia lezárta a határt. Az idomeni menekülttáborban rendszeresek a tiltakozások. A macedón rendőrök többször is könnygázt vetettek be.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!