2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Telefonálni már tudnak a barlangban reked fiatalok

Hír TV

2018. július 3., kedd 13:29, frissítve: kedd 13:30

A thai hadsereg különleges búváregysége készül a barlangba rekedt focicsapat kimentésére. A 12 fiú és edzőjük két hete szombaton szorult be a barlangban; az áradás és sárcsuszamlások miatt már nem tudtak kijutni a föld alól, víz zárta el előlük a kijáratot.

„Tegnap értékeltük az egészségi helyzetüket. A gyerekek többsége biztonságban van. Lehetnek kisebb sérüléseik, de azt megerősíthetem, egyikük sincs életveszélyben” – közlte a tartományi kormányzó.

Az mentőalakulatok egyelőre csak élelmet tudnak vinni a fiataloknak

A munkálatokat az ausztrál rendőrség speciális búváregysége is segíti. „Az ausztrál szövetségi rendőrségnek 6 különleges búvárja a zárt helyekre visznek eszközöket, és alacsony fényviszonyok mellett tudnak alámerülni. A thai hadsereggel együttműködünk. A szerepünk az ő segítségükre vonatkozik” – közölte az ausztrál szövetségi rendőrség szóvivője.

Korábban még arról beszéltek, hogy a vízszint hónapokig is ilyen magas lehet, azaz addig nem tudják kihozni a barlangból a gyerekeket. 

A hozzátartozók a helyszínen várják a mentés végét, nekik hatalmas kő esett le a szívükről, amikor megtudták, a gyerekek életben vannak. „Ez a legjobb nap. Olyan sokáig vártam a fiamra, azt hittem, hogy csak 50 százalék az esélye a túlélésre” – fogalmazott az egyik kis focista édesanyja.

Közben sikerült telefonvonalat kiépíteni, és a szülők már tudnak beszélni a gyerekeikkel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!