2023. 12. 09. Szombat Natália napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Zsuzsi asztala 11:00

Támadásra készül az orosz hadsereg?

2015. június 4., csütörtök 15:47, frissítve: vasárnap 16:35

A kelet-ukrajnai háború újrakezdésére készül az orosz hadsereg az ukrán elnök szerint. Petro Porosenko hírszerzési jelentésekre hivatkozva azt mondta, 9 ezer orosz katona áll készenlétben a határon és az oroszbarát ukrajnai lázadók állítólag ezer fegyverest csoportosítottak át Doneckbe. A város körül egy hete kiújultak a lövöldözések, legalább 20 ember halt meg, köztük több civil.

Szerda délután a donecki piacba csapódott be egy rakéta. Noha hivatalosan tűzszünet van, egy hete újrakezdődtek a harcok Kelet-Ukrajnában, a halálos áldozatok között sok a civil.

A város környékén folyamatosak a harcok. Az ukrán hírszerzés szerint Donecknél ezer oroszbarát szakadárt vontak össze, a határon pedig 9 ezer orosz katona állomásozik.

„Az elmúlt 24 órában 5 katonát vesztettünk és 38 sérültünk volt. Marjinka és Luhanszk körül is heves harcok vannak, a minszki tűzszünetet nem tartják tiszteletben a felek” – mondta el Andrij Liszenko ukrán hadi szóvivő.

Petro Porosenko ukrán elnök a kijevi parlamentben tartott évértékelőjében azt mondta, fel kell készülniük a háború folytatására; az ukrán kormány állítólag 50 ezer katonát tud azonnal mozgósítani.

„Nagy a veszélye, hogy az orosz terroristák újrakezdik a támadásaikat. 14 taktikai csoport állomásozik jelenleg Ukrajna területén, többen, mint fél évvel ezelőtt. Arra számítunk, hogy az oroszok totális támadást indítanak” – jelentette ki az ukrán államfő.

Az orosz diplomáciai offenzíva már múlt héten elkezdődött, 89 európait tiltottak ki. Válaszul az Európai Parlament nem kívánatos személyeknek minősítette az orosz diplomatákat.

„Nagy aggodalommal figyelem, ami történik. Meg kell akadályoznunk, hogy visszazuhanjunk a háborúba. Ehelyett a minszki egyezményt kell folytatni. Mindkét féltől ezt várjuk” – nyilatkozta Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter.

Kelet-Ukrajnában tavaly áprilisban kezdődött a háború, amely 6400 halottat követelt az ENSZ adatai szerint.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!