2023. 12. 08. Péntek Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Sokan nem veszik komolyan a terrorfenyegetést

2016. április 1., péntek 10:14, frissítve: péntek 17:44

Sok európai ország nem veszi komolyan a terrorfenyegetést, és nem küzd megfelelően a terrorizmus megfékezéséért – mondta a Washingtonban tartózkodó török elnök a CNN amerikai televíziónak. Recep Tayyip Erdogan külön kiemelte a belga és a holland hatóságokat, amiért figyelmen kívül hagyták a brüsszeli merénylők dzsihadista kötődéséről szóló információkat.

A hét rendőr halálát követelő támadás egy nappal azelőtt történt, hogy Ahmet Davutoglu miniszterelnök a kurdok lakta városba látogatott volna. „A terrortámadást egy autóbombával hajtották végre a különleges egységeket szállító rendőrségi busz ellen. A jelenlegi információink szerint 7 rendőr mártírhalált halt és 13 rendőr sérült meg. Egyikük válságos állapotban van. További 14 sérültről tudunk. Ők civilek” – fogalmazott Cevdet Yilmaz fejlesztési miniszter.

Mindeközben a török elnök Washingtonba látogatott, hogy részt vegyen az atomcsúcson. Recep Tayyip Erdogan amerikai tartózkodása alatt interjút adott a CNN amerikai hírtelevíziónak, ahol a többi közt a belga és a holland hatóságokat kritizálta, amiért nem vették komolyan a brüsszeli merénylők dzsihadista kötődéséről szóló információkat. „Először is mind a holland, mind pedig a belga hatóságoknak, ha valakinek a dzsihadista szándékát vizsgálják, tudniuk kell, hogy ez a szándék mit jelent. Meg kell vizsgálni, hogy ezek külföldi harcosok-e vagy dzsihadisták. Sem a hollandok, sem pedig a belgák nem értik, hogy a dzsihadista mit jelent. Felkértük a nemzeteket a terrorizmus elleni egységes fellépésre, és úgy tűnik, az európai tagállamok megbuktak a tekintetben, hogy megadják azt a jelentőséget ennek a felkérésnek, ami elvárható lenne” – nyilatkozta Recep Tayyip Erdogan.

A török államfő hangsúlyozta országa elkötelezettségét az Iszlám Állam elleni harcban, és a terrorizmus elleni hatékonyabb fellépésre szólította fel az uniós országokat. „Nézze meg, hány országban van jelen a Daesh, a világ minden tájáról vannak külföldi harcosaik, szám szerint 98 országból állnak össze. Ez nagyon érdekes, és mi együtt harcolunk azokkal az országgal, akikből a Daesh áll. Elkötelezettek vagyunk ebben a harcban, és ugyanezt a határozottságot várjuk el a nyugati országoktól is” – fogalmazott Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Közben az Amensty International szerint Törökország erőszakkal fordította vissza szülőföldjükre szíriai menekültek százait az idén. A jogvédő szervezet a török–szíriai határon vizsgálódott, és azt tapasztalta, hogy Törökországból naponta mintegy száz olyan szíriait kiutasítanak, aki nem regisztráltatta magát a hatóságoknál.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!