2023. 12. 09. Szombat Natália napja
Jelenleg a TV-ben:

Fel a fejjel

Következik:

Poltikai hobbista 21:10

Rio csődben, a közalkalmazottak fizetés nélkül

2016. augusztus 3., szerda 07:47, frissítve: szerda 10:34

Álarcos tüntetők csaptak össze rendőrökkel Rióban. Körülbelül kétszázan vonultak fel, és az olimpiai láng útvonalát akarták eltorlaszolni. A demonstrációt azért szervezték, mert az olimpia miatt Rio de Janeiro tartomány csődbe ment, és a közalkalmazottak nem kapnak fizetést. A helyi hatóságokat az egészségügyi veszélyek miatt is bírálják. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság pedig az orosz csapat indulása miatt kap kritikákat.

Könnygázzal oszlattak Rióban a játékok kezdete előtt három nappal, több százan állták el az olimpiai láng útját. Rio de Janeiro tartomány két hónapja csődbe ment, és több tízezer tanár, rendőr és hivatali dolgozó nem kap fizetést. Korábban rendőrök is tüntettek emiatt.

„Egy hete itt vagyok, mindenhol katonákat és rendőröket látni, és mindenki nagyon kedves, csak vigyázni kell, hogy hová megy az ember. Mindenki elmondja, hogy a zsebünkben ne legyenek értékek, és ne vigyünk magunkkal sok pénzt, mert bármikor lehetnek gondok” – mondta egy kanadai turista.

Bűncselekmények az olimpiai faluban is voltak: kínai és ausztrál sportolókat is kifosztottak már. Jogvédők viszont azért kritizálják a rendfenntartókat, mert túl brutálisan lépnek fel a helyi lakossággal szemben, csak idén háromszáz embert lőttek le. „Idén április és június között a rendőrségi visszaélések száma száz százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest. Nem mondja senki, hogy a visszaéléseket nem tolerálják, pedig erőszak helyett tisztességes nyomozásokra lenne szükség” – mondta Renata Neder, az Amnesty International szóvivője.

Bírálatokat kap a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is, elsősorban az orosz doppingügyek miatt. Ausztrál és európai sportvezetők azt mondják, hogy az állami doppingprogram miatt az egész csapat indulását meg kellett volna tiltani. „A nem doppingoló orosz sportolók érdekeit megvédhettük volna azzal, ha az olimpiai szövetség zászlója alatt versenyezhetnek, nem az orosz lobogó alatt, hiszen itt állami doppingprogram működik. Csalódott vagyok, hogy nem így történt” – mondta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség volt elnöke.

Az egészségügyi veszélyek miatt is sok a bírálat. A zikavírus miatt már majdnem húsz sportoló mondta vissza a részvételt. A nyílt vízi versenyzőket pedig a riói egészségügyi hivatal is arra figyelmezteti, hogy oltassák be magukat. „Légzési problémákat okozhat a víz szennyezettsége, szemirritációt, fejfájást és hányást. Hepatitis A ellen be kell oltani a versenyzőket, és mindenkinek oda kell figyelnie, nehogy vizet nyeljen” – hívta fel a figyelmet Mario Moscatelli biológus.

Az olimpia megnyitója pénteken lesz, ezt Brazília ideiglenes államfője vezeti majd, miután a jelenlegi és az előző elnök ellen is eljárás folyik korrupció miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!