2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Rekordot döntött a kivégzések száma

2016. április 6., szerda 11:19, frissítve: szerda 14:26

Huszonöt éve nem volt annyi kivégzés világszerte, mint az elmúlt éven – áll az Amnesty International jelentésében. Kínán kívül 2015-ben legalább 1643 embert végeztek ki, ez a szám 54 százalékkal magasabb, mint az azt megelőző évben. A hivatalos halálos ítéletek 89 százalékát három országban, Iránban, Pakisztánban és Szaúd-Arábiában hajtották végre. Kína azért nem szerepel a kimutatásban, mert ott a kivégzések száma államtitok, a szervezet szerint azonban csak ebben az egy országban több halálos ítéletet hajtottak végre, mint a világ többi országában együttvéve.

1991 óta nem végeztek ki annyi embert, mint 2015-ben. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet éves jelentése arról számolt be, hogy csaknem 54 százalékkal emelkedett egy év alatt a végrehajtott halálos ítéletek száma.

„A kivégzések számának drámai emelkedéséhez 2015-ben nagymértékben három országban járultak hozzá: Iránban, Pakisztánban és Szaúd-Arábiában. Ez a három ország együttvéve a 2015-ben végrehajtott halálbüntetések csaknem 90 százalékáért felelt, nem számítva Kínát” – mondta a szervezet kutatási igazgatója. Audrey Gaughran hozzátette: bár ezekben az országokban számos elítéltet végeznek ki terrorizmus miatt, ezt a vádat nem minden esetben támasztják alá egyértelmű bizonyítékokkal.

Kínát nem véletlenül nem számolták bele a sorba, a globális ázsiai nagyhatalomban ugyanis államtitoknak minősül a kivégzések száma. Ennek ellenére a feltételezések szerint több halálos ítéletet hajtottak végre itt, mint az összes többi országban együttvéve. A számok ellenére az emberi jogi szervezet azt is megjegyezte, hogy világviszonylatban mégis a halálbüntetés alkalmazásának visszaszorításáról lehet beszélni, tavaly ugyanis négy ország törölte el a legsúlyosabb büntetést, az Egyesült Államokban pedig az elmúlt huszonöt évet tekintve tavaly hajtották végre a legkevesebb kivégzést: 28-at.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!