2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Rács mögé küldenék a jogsértő, erőszakos katonák leleplezőit Izraelben

Hír TV

2018. június 20., szerda 15:21, frissítve: szerda 16:23

Akár 10 év börtönt is kaphat Izraelben, aki videóval vagy fotóval leleplezi az izraeli katonák palesztinok elleni jogsértő, erőszakos cselekedeteit, ha a parlament elfogadja a szélsőjobboldali kormánypárt javaslatát. Az új jogszabály elsősorban az emberi jogi szervezetek tagjait célozná.

Világszerte hatalmas felháborodást váltott ki az a 2016-os videó amelyen az látható, ahogyan egy izraeli katona közvetlen közelről agyonlő egy már korábban ártalmatlanított palesztin támadót.

Abdulfattah al-Shareef halála miatt végül elítélte a bíróság a katonát. Igaz, másfél év után szabadult, és az izraeliek egy része hősként ünnepelte, de e nélkül a videó nélkül teljesen büntetlenül megúszta volna az emberölést.

Mostantól viszont inkább a leleplező felvételek készítőit küldenék börtönbe az izraeli hatóságok – sokkal hosszabb időre, mint amennyit al-Shareef gyilkosa kapott, ahogy erre a palesztin férfi nagybátyja is rámutatott.

„Próbálnak elfogadni egy olyan törvényt, ami megakadályozza a filmezést és fényképezést, és aki ilyen bűncselekményeket rögzít, azt akár 10 évre is ítélhetik. Ebben az az ocsmány, hogy a gyilkost 18 hónapra ítélik, azt pedig, aki ezt a bűncselekményt filmre vette, aki az igazságot mutatja be, 10 évre. De bárhogy is próbálják leplezni a valóságot, a technológiai fejlődés segít majd megmutatni a bűneiket, és bemutatni az igazságot azokról a bűnökről, amiket a palesztinok ellen követnek el” – mondja az elhunyt palesztin nagybátyja.

A kormánykoalíció Hazánk Izrael nevű szélsőjobboldali pártja nyújtotta be a törvényjavaslatot, ami szerint letöltendő börtönbüntetés járna azért, ha valaki olyan jelenetet filmez le, vagy tesz közzé, ami rombolja az izraeli katonák vagy lakosok morálját – magyarul: rögzíti a súlyos visszaéléseket. Az al-Shareef gyilkosságot megörökítő emberi jogi csoport jelezte: nem fognak leállni.

„A gond nem a valóság dokumentálásával van, hanem magával a valósággal. Azzal a valósággal, amiben Izrael 5 millió embert tart katonai kontroll alatt politikai jogok nélkül, végtelen ideig, nemzedékről-nemzedékre. Ha emiatt szégyenkezik az izraeli kormány, akkor nyugodtan vessen véget a megszállásnak. De a megszállás alatti emberi jogsértések dokumentálása ettől még folytatódik” – ígéri Amit Giluzt, a B'Tselem nevű izraeli emberi jogi szervezet szóvivője.

A törvényről már a héten szavazhat az izraeli parlament, majd a szükséges módosítások után még háromszor kell voksolnia róla a törvényhozásnak, hogy életbe léphessen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!