2023. 12. 03. Vasárnap Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:15

Putyin: Amerika célja, hogy káoszt szítson

2015. április 16., csütörtök 17:20, frissítve: péntek 20:35

A 2. világháború nyugati győztesei megpróbálják elfoglalni Ukrajnát Oroszországtól – Vlagyimir Putyin szerint. Az orosz elnök azt mondta, az Egyesült Államok célja, hogy káoszt szítson Európában és ezáltal kiszolgáltatottá tegye a kontinenst. Az orosz államfő hagyományos éves tévészereplésében beszélt erről.

Az orosz elnöktől 13. alkalommal lehetett kérdezni élő műsorban. Az állami televízió nézőit a Kreml szerint évről évre egyre jobban érdeklik a külpolitikai kérdések. Putyin megismételte korábbi kijelentését, miszerint nem lehet háború Oroszország és Ukrajna között. Tagadta azt is, hogy orosz katonai alakulatok lennének Ukrajnában. A szakadár délkelet-ukrajnai területek hovatartozását firtató kérdésre Putyin azt válaszolta, hogy a kijevi vezetés magára hagyta az önkényesen kikiáltott donecki és luhanszki népköztársaságok területét. „Azt is mondhatjuk, a jelenlegi ukrán kormány saját kezével vágja le Donbasszt. Ez a probléma és a tragédia” – fogalmazott az orosz elnök.

Putyin szerint a válság miatt bevezetett amerikai-uniós szankciókat nem szüntetik meg, a nyugati büntetőintézkedéseket arra kell felhasználni, hogy az ország önellátóbb legyen, és beindítsa a gazdasági növekedést, amelyet két éven belül el lehet érni. „Nem lehet a szankciók feloldására számítani, mert ez pusztán politikai ügy. Ezek a stratégiai lépések annak érdekében, hogy fékezzék a fejlődésünket. És egyébként nem hiszem, hogy közvetlenül kötődnének már az ukrajnai eseményekhez. Most a minszki megállapodásokat kell végrehajtani. Mi mindent megteszünk ezért, a kijevi vezetés nem siet vele, a velünk szembeni szankciók pedig megmaradnak” – tette hozzá Putyin.

Az orosz elnököt kérdezték az iráni nukleáris megállapodásról is. Putyin szerint a perzsa állam kompromisszumkész volt a tárgyalásokon, és csak a technikai részleteket kell véglegesíteni júniusig. Oroszország a további együttműködésre szeretné ösztönözni a teheráni vezetést, és feloldotta az Sz-300-as légvédelmi rakétarendszerek szállítási tilalmát. Putyin hozzátette, a fegyverzet nem irányul Izrael ellen, és azokra nem vonatkozik az ENSZ szankciója.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!