2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Puigdemont nem fogadja el a spanyolok döntését

Hír TV

2017. október 22., vasárnap 08:51, frissítve: vasárnap 12:06

A katalán elnök nem fogadja el a spanyol kormány döntését, hogy előre hozott választás legyen a szakadár tartományban. Carles Puigdemont szerint a francói diktatúrát idézi, hogy a madridi kormány részlegesen felfüggesztette a régió autonómiáját, ezért a katalán parlament a jövő héten az előre hozott választás helyett a függetlenség kikiáltásáról fog tárgyalni. Barcelonában szombat este több mint 400 ezren vonultak fel, azt követelve, hogy a katalán vezetés ragaszkodjon a függetlenséghez.

Több százezren éltették a katalán elnököt és a függetlenséget szombat éjjel Barcelonában. A tartomány elnöke órákkal korábban jelentette be, hogy nem fogadják el a madridi döntést, amely előírná, hogy legkésőbb jövő év elején előre hozott választás legyen Katalóniában.

„Az elnök kifejezte, amit a függetlenségpártiak akarnak. Békések vagyunk, csak azt szeretnénk, hogy mások meghallgassák a követeléseinket. Remélem, minél hamarabb kikiáltják a függetlenséget” – mondta egy tüntető.

A madridi kormány az alkotmányra hivatkozva feloszlatná a katalán parlamentet, mert a függetlenségi törekvései veszélyeztetik Spanyolország egységét. A katalán elnök szerint ez a francói diktatúrát idézi.

„A katalán parlament plenáris ülést kezd, hogy megvitassa az önrendelkezés kikiáltását. A madridi kormány támadást indított a demokrácia ellen, és még csak tárgyalási lehetőséget sem ajánlott, pedig nyitottak voltunk rá. Az EU közben tétlenül nézi a demokrácia elleni támadásokat, pedig mi semmi törvénytelent nem tettünk, csak végrehajtanánk, amit a szavazók akarnak” – jelentette ki a katalán elnök.

A madridi és a brüsszeli álláspont szerint a katalán népszavazás szabálytalan volt, mert az elszakadásról nem az összes spanyol tartományban, hanem csak Katalóniában szavaztak, ráadásul kétharmad helyett csak 50 százalékos többséggel. A spanyol vezetés a függetlenségi kampány miatt két civil szervezet vezetőjét is őrizetbe vette, szombaton az ő szabadon engedésükért is tüntettek Barcelonában.

„Békés mozgalom vezetőiről van szó, akik a mosoly forradalmát hirdették meg, hogy erőszak helyett szeretettel döntsenek az emberek a saját sorsukról. A spanyol kormány kifejezte, nem akar a katalánokkal tárgyalni semmiről, nem engedi a tartományt elszakadni, mi viszont addig fogunk harcolni, amíg nem sikerül” – hangsúlyozta az őrizetbe vett aktivisták barátja.

Katalóniában két éve volt választás, akkor a függetlenségpártiak és a spanyol uniót támogatók nagyjából fele-fele arányban osztoztak a szavazatokon. Ha a katalán parlament kikiáltaná a függetlenséget, azt a felmérések szerint most is a helyi lakosság 50 százaléka ellenezné.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!