2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Híradó 07:00

Pénzhiány miatt sztrájkolnak a tanárok

2016. április 2., szombat 12:55

Sztrájkolnak az amerikai tanárok is. Chicagóban azért tiltakoznak az oktatók, mert az eladósodott város és az állam nem fordít elég pénzt a közoktatásra, ezért egyetemek zárhatnak be, és a tanárok nyugdíja is bizonytalan.

Egész napos sztrájkkal hívták fel a figyelmet a Chicago belvárosában tüntető tanárok a közoktatási rendszert sújtó pénzhiányra. Összesen 400 ezer diák órái maradtak el.

A nagyváros költségvetési hiánya több mint 1 milliárd dollár, és rossz adósbesorolása miatt csak nagyon drágán tud hitelt felvenni. A helyi vezetés az oktatáson spórol, a kiadáscsökkentések miatt pedig több egyetem is bezárhat, és bizonytalan a tanárok jövője is: az oktatók július óta szerződés nélkül dolgoznak, és csúsznak a nyugdíjkifizetések is.

„A városunk, az államunk és különösen a polgármesterünk megfosztja a gyermekeinket a teljes értékű oktatástól. Három egyetem is bezárhat, ők pedig csak nézik hátradőlve. És ez a fiataljainknak és a tanárainknak lesz rossz és a város jövőjének” – vélekedett egy Chicagó-i tanár.

A sztrájkoló tanárok azt akarják, hogy Illinois állam több pénzzel segítse a nyugdíjrendszerüket és reformálja meg az iskolák finanszírozásának modelljét, hogy több pénz jusson a tanintézményekre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!