2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Összehozta az izraeli és a palesztin nőket a békevágy

2017. október 8., vasárnap 19:54, frissítve: hétfő 10:01

Több ezer izraeli és palesztin nő vonult fel együtt Ciszjordániában a békéért. A résztvevők azt mondják: elegük van a háborúskodásból, és politikai megoldást követelnek az évtizedek óta húzódó konfliktusra.

Békemenetet tartottak Ciszjordániában, a Jordán folyó völgyében. Izraeli és palesztin nők ezrei vonultak a sivatagban, közben táncoltak és énekeltek. A céljuk az, hogy ne legyen több ellenségeskedés a két nép között.

„Mahmúd Abbász palesztin elnök is támogatja, hogy a hangunkat az egész világon meghallják. A szervezet eredetileg Izraelből indult, olyan nők alapították, akik elutasítják a háborút és a halált” – emelte ki egy palesztin békeaktivista.

A Nők a békéért nevű csoportot a 2014-es gázai háború után alapították. Akkor több mint kétezer palesztin és hetven izraeli vesztette életét a harcokban.

„Az ország minden részéről, minden politikai oldalról hívtunk ide nőket. Mindannyian azt mondják, hogy elég volt. Ez nem mehet tovább, politikai egyezményt kell kötni, meg kell változtatni azt a több évtizede sulykolt alapvetést, miszerint csak a háború hozhatja el a békét. Mi nem hiszünk ebben többé, hiszen bebizonyosodott, hogy nem igaz” – fogalmazott egy szervező.

A felvonulók egy része Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő jeruzsálemi háza elé vonult. A béketárgyalások folytatásának egyik akadálya, hogy Izrael nem állította le a telepépítéseket a megszállt területeken.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!