2023. 12. 11. Hétfő Árpád napja
Jelenleg a TV-ben:

Az olasz futball magyar mesterei

Következik:

Híradó 12:00

Összehangolt támadást indítottak az Iszlám Állam ellen

2015. július 5., vasárnap 19:00, frissítve: vasárnap 20:08

Összehangolt légicsapás-sorozatot indított az Egyesült Államok arab és európai szövetségeseivel az Iszlám Állam terrorszervezet célpontjai ellen. 16 települést bombáztak Irakban és Szíriában. A támadásról azután döntöttek, hogy nyilvánosságra került egy felvétel, amely szerint az iszlamisták gyerekkatonák segítségével a palmürai amfiteátrumban tartottak tömeges kivégzéseket.

Az Iszlám Állam zászlaja van kitűzve Palmürában, Szíria déli részén. A történelmi várost májusban foglalták el és azóta verik szét. Több ezer embert végeztek ki a helyi amfiteátrumban. Amatőr videók tanúsága szerint gyerekkatonákkal is hajtattak végre kivégzéseket. A szövetségesek ezek miatt indították a legújabb offenzívát az iszlám milicisták ellen.

A török határ közelében az Iszlám Állam, a szír hadsereg és a nyugati szövetségesek is bombáztak. A néhány kilométerre állomásozó török katonák nem avatkoztak közbe. Szíriából a lakosság harmada, 8 millió ember menekült el. „Az iszlamisták fenyegetnek minket, már elaknásították a környéket és azt mutogatják, hogy elvágják a torkunkat. A határ túloldalán a török katonák jelenléte ad egy kis biztonságérzetet, de nem szeretnénk, ha bevonulnának Szíria területére, mert akkor tényleg elszabadul itt minden” – mondta egy szíriai férfi.

Az Egyesült Államok arab és európai szövetségeseivel iraki célpontokat is bombázott. Itt a kurd milíciákkal és az iraki hadsereggel működnek együtt. „Az Iszlám Állam katonái utcáról utcára harcolnak. Itt, Baidzsi városában az olajfinomítót védik a legjobban, mert abból van a pénz. Sok külföldi zsoldos is harcol velük. Azért akarjuk elfoglalni Baidzsit és hasonló városokat, mert ha ezek megvannak, akkor megindulhatunk az iszlamisták központja, Moszul ellen. Ez az offenzíva célja” – mondta egy iraki katona.

A nyugati szövetségesek 2014 szeptembere óta 4500 légi csapást hajtottak végre, az elfoglalt terület közel negyedét tudták visszafoglalni az iszlamistáktól. Becslések szerint 31 ezer külföldi harcol az iszlamisták oldalán.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!