2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:00

Orosz fenyegetést éreznek, nagyon örülnek a NATO-nak

2017. január 31., kedd 12:47

Folytatódik a NATO keleti szárnyának megerősítése az orosz csapatmozgásokra válaszul. Már Litvániában is megkezdődött a katonai szövetség hadgyakorlata. A helybéliek örülnek a NATO jelenlétének, úgy vélik, egyedül nem tudnák megvédeni magukat, ha Litvániát támadás érné.

Litvániában is megkezdte gyakorlatát az a hadosztály, amelyet a keleti határok megerősítésére telepített a NATO a balti államba.

„Amikor Oroszország új ezredeket, új hadosztályokat, nagy hatóságú fegyverrendszereket telepít, és a NATO válaszképpen egy zászlóaljat hoz ide, akkor ez igazán szerény lépésnek mondható. Nem lehet másként értékelni, mint agresszió, erre nincs más szó. Ez csak egy politikai jelzés, látjuk, hogy mit csináltok, reagálunk erre, de nagyon óvatosan tesszük mindezt” – mondta Valda Dambrauskas, a Litván Fegyveres Erők alezredese.

A NATO nem csak az oroszországi csapatmozgások miatt aggódik. Litvánia és Lengyelország közé ékelődve, a Balti-tenger partján található az orosz enklávé, Kalinyingrád, ahová az elmúlt hónapokban nagy mennyiségű fegyverzetet szállítottak az oroszok. A NATO-katonáknak a helybéliek is örülnek.

– Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy megvédjük magunkat, ezért segítségre van szükségünk.
Nem gondolja, hogy az 1000 katona túl sok?
– Miért? Bárcsak több volna!

A hadosztály német parancsnokság alatt áll, belga, holland és norvég katonák gyakorlatoznak közösen a litván haderővel. „Örülnék, ha többen lennénk, de pillanatnyilag ez is egy kiváló demonstrációja a szövetségünknek, nem csak az egyik vagy másik országnak, hanem az egész katonai szövetségnek. Elrettenteni és megvédeni, ezért nagyon fontos ez a többnemzetiségű zászlóalj. Azt jelenti, hogyha megtámadod Litvániát, akkor az egész NATO-t támadod meg” – mondta Vitalijus Vaiksnoras, a Litván Fegyveres Erők vezérőrnagya.

A balti országokon kívül Lengyelországba is hasonló nagyságú, gyorsan reagáló csapatokat telepítettek, kiegészítve az amerikai hadsereg harci járműveivel, köztük 87 harckocsival, 18 önjáró löveggel, több mint 400 terepjáróval és 144 páncélozott csapatszállító járművel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!