2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Napi aktuális 05:00

Orbánnal riogat az osztrák ellenzék

Hír TV

2018. január 31., szerda 07:51, frissítve: szerda 12:48

Orbanizálódástól féltik Ausztriát az osztrák ellenzékiek, Orbán Viktor az európai autoriter populisták példaképe lett. Így írtak az európai lapok a Kurz–Orbán-találkozóról.

Orbán és Kurz folytatják a migráció elleni harcot címmel ír a bécsi találkozóról a Politico. Az uniós lap szerint Orbán Viktor a balkáni menekültútvonal elzárásáról és az uniós külső határ biztonságáról érkezett tárgyalni az osztrák kancellárral. A megbeszélés után Sebastian Kurz Twitter-bejegyzésében fontos szomszédnak nevezte Magyarországot, és utalt arra, hogy az illegális migráció elleni harc mellett célja az európai szolidaritás erősítése is.

Magyarország a példakép? – teszi fel a magyar kormányfő bécsi látogatása kapcsán a kérdést a Die Presse. Az osztrák konzervatív lap ezzel osztrák szociáldemokrata és zöldpárti EP-képviselőket idéz, akik szerint Orbán Viktor Magyarországán az emberek szegényednek, a korrupció virágzik és a félelemre építő politika dominál. A lap szerint félő, hogy Kurz kancellár Orbán iránti tisztelete Ausztria orbanizálódásához vezethet, majd a cikk hozzáteszi: Orbán az osztrák vizit előtt a holland jobboldali populista vezetővel, Geert Wildersszel parolázott Budapesten.

A magyar miniszterelnök az európai autoriter populisták példaképe lett, az osztrák kancellár és az alkancellár szinte verseng egymással, ki van jobb viszonyban vele – írja a Der Standard. A liberális osztrák lap emlékeztet, hogy Orbán migrációs politikája szövetségeseket kap Ausztriában, de 2014 óta a rendszer illiberális demokrácia, ahol az intézményrendszer lebontása zajlik. Az új osztrák kormánnyal a viszonyt rontja azonban a Paks és a családtámogatási reform körüli jogvita a két ország között.

Magyarország Kurz kancellárt szövetségesévé akarja tenni migrációs politikájában – írja az EU observer. Az uniós lap szerint két populista politikus találkozott Bécsben, és a két ország kapcsolatának tétje Európa számára, hogy vajon Ausztria fogja visszavonzani a demokrácia útjára Magyarországot, vagy Magyarország viszi a nacionalizmus útjára Ausztriát. Kurz kancellár kedden egyelőre annyit mondott: híd akar lenni a V4-csoport és Nyugat-Európa között.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!