2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Orbán nézeteit bírálta a francia elnök

Hír TV

2018. április 16., hétfő 17:00, frissítve: hétfő 18:38

Orbán Viktor nézeteit és az illiberális demokráciákat bírálta egy tévés interjúban a francia elnök. Emmanuel Macron államfővé választásának első évfordulója alkalmából adott interjút, amelyben többek között az európai populizmus erősödéséről kérdezték.

A nyugati szövetségesek szíriai beavatkozása volt a fő témája a vasárnap esti televíziós interjúnak. Egy évvel ezelőtt választották Franciaország elnökévé Emmanuel Macron, ebből az alkalomból szembesítette két újságíró elért eredményeivel.

Szóba került az Oroszországhoz való viszony, és az Európai Unió jövője is. Macron – Orbán Viktor szóhasználatát kölcsönözve – rossz folyamatokat, az illiberális demokráciák felemelkedését látja Európában.

– Európában látom a régi demokráciákat, amelyek lakossága belefáradt abba, hogy vezetői nem tudják végrehajtani a reformokat, akik hozzászoktak a gyengeséghez, az igazságtalansághoz, az egyenlőtlenséghez. Ők látják a populizmus erősödését, amelyet ugyan erkölcsileg elítélnek, de nem tesznek kiváltó okainak megszüntetésére – fogalmazott a francia elnök.

Macron szerint a felemelkedő illiberális demokráciák ebből a fásultságból táplálkoznak, vezetőik ezt a gyengeséget használják ki, hogy a demokrácia szabályait nem tisztelve az intézmények függetlenségét. A francia elnök bírálta a magyar kormányfőt is, de elismerte választási győzelmét.

– Először is, én olyannak fogadom el Európát, amilyen. Sajnálom, hogy újra újraválasztották, tényleg sajnálom. Én egyetlen, Orbán Viktor által vallott értéket sem osztok. De itt van, megválasztották – tette hozzá Macron.

Macron szerint több európai demokrácia nem tudott ellenállni a populizmusnak, de ennek ellenére az Európai Uniónak nem szabad feladnia alapelveit, mert ezekben az időkben fog eldőlni Európa sorsa.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!