2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

„Rutinszerűek lettek a mészárlások”

2015. október 2., péntek 06:52, frissítve: szombat 07:27

Mentális problémái voltak az oregoni lövöldözőnek. A szélsőséges nézeteket valló férfi 9 főiskolai csoporttársát lőtte agyon. Otthonában fegyverarzenált találtak a rendőrök. Az amerikai elnök szerint meg kell változtatni a fegyver-viselési törvényt.

Helyi idő szerint csütörtök délelőtt 10-kor kezdődött a lövöldözés, a 26 éves férfi egy osztályteremben kezdte az ámokfutást. Négy automata fegyver volt nála. „Mindent otthagytunk, a táskát, telefont, kulcsot, csak rohantunk ki a többiekkel ki az épületből. Teljes volt a káosz. Az elsők között hallottuk a lövöldözést, mert a legtöbb osztályteremben még bent ültek a diákok. Perceken belül mindenki özönlött kifelé. Senki se tudta, mi történik pontosan, csak azt tudtuk, hogy menekülni kell” – mondta egy diák.

Egy helyi fiatalember volt az elkövető, a sajtó a nevét is nyilvánosságra hozta. A rendőrség már kihallgatta az édesanyját, de ő se tudott magyarázatot adni a tettére. A férfi órákkal korábban állítólag az interneten fenyegetőzött a lövöldözéssel.

„Szörnyű érzés. Végignéztem, ahogy családok sietnek az iskolához, hogy vajon életben van-e még a gyerekük, várták a buszt, hogy ki száll le róla és szörnyű volt tudni, hogy lesz olyan szülő, akinek a gyereke nem megy már haza” – mondja az iskola igazgatója.

A rendőrség kihallgatta a szüleit, de az indíték még nem ismert. A férfi korábban az interneten méltatta fegyveres mészárlások elkövetőit, köztük azt a férfit, aki egy hónapja élő adásban lőtt agyon egy riporternőt és operatőrét.

„Szeretnék mondani valamit, de kérdésekre nem fogok válaszolni. Ugyanúgy meg vagyok döbbenve, mint bárki más. Most beszéltem a rendőrséggel és az FBI-jal. Szörnyű nap volt nekem és az egész családomnak” – mondta az elkövető édesapja.

Az Egyesült Államokban az elmúlt 1 hónapban 4 lövöldözés volt iskolákban. Barack Obama amerikai elnök tévébeszédben közölte, hogy Amerikának elege van a hasonló mészárlásokból, belefásultak és meg kell változtatni a fegyverviselési törvényt, hogy hasonló emberek ne jussanak olyan könnyen fegyverhez.

„Valahogy az ilyesmi rutinszerű lett. A tudósítás is rutinszerű. Az én válaszom itt önök előtt is rutinszerű. Belefásultunk. Columbine, Blacksburg, Tucson, Newtown, Aurora vagy Charleston után is ugyanitt álltam és ugyanarról beszéltem. Ésszerű fegyverviselési törvényeket kell kialakítani, hogy nehezebb legyen fegyverhez jutni, de ehhez én egyedül kevés vagyok, és a sajtó nagy része arról fog írni, hogy még több fegyverre van szükségünk, hogy megvédjük magunkat” – jelentette ki az amerikai elnök.

Oregonban 2012-ben volt legutóbb hasonló ámokfutás a Sandy Hook iskolában. Akkor már szigorították a fegyverviselési szabályokat ebben az államban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!