2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Nem támogatta Trumpot, felmentették

2017. január 31., kedd 17:58

Azonnali hatállyal felmentette Donald Trump az ideiglenes igazságügyi minisztert. A politikust még Barack Obama nevezte ki a posztra. Most azért menesztették, mert nem támogatta Donald Trump bevándorlást szigorító rendeletét. A Google közben négymilliárd dolláros alapot hozott létre a menekültekkel és bevándorlókkal foglalkozó civil szervezetek részére.

„A bevándorlók tették Amerikát naggyá!” – a többi között ilyen transzparensekkel vonultak Donald Trump hét muszlim országot érintő beutazási tilalmáról szóló rendelete ellen tüntetők. Később a demonstrálók egy forgalmas kereszteződésben akadályozták a forgalmat, majd a rendőrök paprikaspray-vel oszlatták fel a tömeget.

Pénteki bevezetése óta öt szövetségi állam bírósága felfüggesztette az elnöki rendeletet. Ezzel azt sikerült elérni, hogy az érintett országokból már úton lévő, érvényes zöldkártyával, vízummal rendelkezők nem utasíthatók ki a landolás után. Ez kétszáz személyt érinthet.

De nem támogatta az amerikai elnök bevándorlást szigorító rendeletét az ideiglenes igazságügyi miniszter sem. Sally Yatest ezért azonnali hatállyal menesztette Trump.

„Biztos vagyok benne, hogy az igazságügyi miniszter úgy véli, amit tett teljesen, alkotmányos. Olyan a pozíciója, ahol büszke lehet magára, hogy jogi szereplő lehet és nem politikai tényező. Nagyon fontos része lesz a személyiségének mint vezető jogász” – mondta egy kaliforniai jogászprofesszor, Sam Erman.

A tárca élére még elődje, Barack Obama nevezte ki. Közben a demokrata politikus támogatásáról biztosította a bevándorlás szigorítása ellen tiltakozókat, szerinte utódja vallásuk szerint különbözteti meg az embereket, ezzel szerinte az amerikai értékrendszer került veszélybe.

Trump új igazgatót nevezett ki a bevándorlási és vámhivatal élére is.

A bevándorlás szigorítása a legsúlyosabban az amerikai informatikai cégeket érinti.

Emiatt tiltakozott a rendelet ellen a Google több száz alkalmazottja is. A megmozdulást az egyik munkatárs szervezte, és felszólalt a munkatársak előtt az informatikai cég egyik alapítója, az orosz bevándorló Szergej Brin is. A Google vezérigazgatója szerint 187 munkatársát érinti a rendelkezés.

„Komoly toborzási gondjaik lehetnek a fejlesztési oldalon. Ha nem tudják azokat a tehetségeket behozni, akiket szeretnének” – tette hozzá Sam Erman.

Trump intézkedéseivel kapcsolatos jogi lépésekről ma egyeztetnek a vezető techvállalatok. A Google már bejelentette, hogy egy 4 millió dolláros krízisalapot hoz létre, a pénzt menekültekkel és bevándorlókkal foglalkozó civil szervezeteknek és az ENSZ Menekültügyi Hivatalának juttatják el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!