2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Nem kellett sokáig izgulnia Djukanovicnak

Hír TV

2018. április 16., hétfő 07:53, frissítve: hétfő 09:04

Már az első fordulóban megszerezhette a szavazatok több mint ötven százalékát és ezzel megnyerhette a voksolást a szocialisták demokratikus pártjának jelöltje a montenegrói elnökválasztáson. Milo Djukanovic volt az, aki 2006-ban függetlenítette Montenegrót Szerbiától, később pedig a Nyugat felé fordult, szakított Oroszországgal és elindította az uniós tárgyalásokat.

Vasárnap reggel hétkor nyitottak a szavazóhelyiségek Montenegró-szerte. Elnököt választott a kis Adria-parti ország.

A változásra várok Montenegróban évek óta, és arra számítok, hogy ma ez el is jön egy gyönyörű és demokratikus formában, olyanban, amit Montenegró megérdemel - mondta egy podgoricai lakos, Radmila Avramovic.

A választás során 530000 választópolgár 1200 szavazóhelyen adhatta le a voksát. Ha az első fordulóban valaki elérte az 50 százalékot, nincs szükség a második körre.

Az elnöki tisztségért hét jelölt indult. Filip Vujanovic leköszönő államfő mandátuma május 20-án jár le. A hét elnökjelöltből kettőnek volt reális esélye arra, hogy a végső győzelmet megszerezze: a Montenegrót hat cikluson keresztül miniszterelnökként és egyszer köztársasági elnökként vezető Milo Djukanovicnak és az oroszbarát Mladen Bojanicnak.

Az előzetes eredmények szerint Milo Djukanovic már az elnökválasztás vasárnapi első fordulójában megszerezte a szavazatok több mint ötven százalékát, és ezzel megnyerte a voksolást.

Hölgyeim és uraim, kedves barátaim, azt szeretném mondani, hogy teljesítettük ígéretünket és újabb értékes győzelmet szereztünk Montenegró európai jövőjének - nyilatkozta Djukanovic.

Az országos választási bizottság még nem közölt előzetes adatokat, ám két megfigyelőközpont felmérése szerint sem kell második fordulót tartani, Djukanovicra ugyanis már az első fordulóban a szavazópolgárok 53-54 százaléka szavazott, míg a legfőbb riválisának tartott, párton kívüli Mladen Bojanic a voksok 33 százalékát szerezte meg.

Nem fogok nekik gratulálni, nincs miért. Ha én lennék ma Milo Djukanovic helyében, nem ünnepelnék, hanem szégyellném magam - mondta Mladen Bojanic.

Milo Djukanovic volt az, aki 2006-ban függetlenítette Montenegrót Szerbiától, később pedig a Nyugat felé fordult, szakított Oroszországgal, valamint elindította az európai uniós és NATO-csatlakozási tárgyalásokat, amelyek eredményeként várhatóan 2025-re az EU teljes jogú tagjává válik. A NATO-nak már tavaly tagjává vált a kis balkáni ország.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!