2019. október 20.,
vasárnap, Vendel napja

Múzeumban és könyvtárban alszanak a kiskorú migránsok

2015. október 22., csütörtök 13:24, frissítve: csütörtök 13:24

Egy egykori múzeumban és könyvtárban szállásoltak el kiskorú migránsokat egy svédországi kisvárosban. A hatóságok azért kényszerültek erre a lépésre, mert a menekültszállások már beteltek. Európán belül Svédországban jut a legtöbb menekült egy lakosra: idén 150 ezren érkezhetnek.

Egy volt könyvtárban és kiállítóteremben szállásoltak el menekülteket a hatóságok a svédországi Trelleborgban. A szokatlan lépésre azért volt szükség, mert a hivatalos menekültszállásokon már nincs elég hely. Ebben a városban olyan gyerekek kapnak helyet, akik szülők nélkül érkeznek. „Ki sem látszunk az áradatból. Szeptember 23. óta 2400 kísérő nélküli gyereket kaptunk. Gondoskodnunk kell arról, hogy legyen tető a fejük felett, legyen hol aludniuk, legyen mit enniük egészen addig, amíg a migrációs ügynökség el nem kezdi őket az ország más részeibe szállítani” – mondta a trellerborgi önkormányzat egyik vezetője, Cecilia Lejon.

A mindössze 40 ezer lakosú svéd kisvárosba 4-6 ezer gyermek érkezik majd év végéig a becslések szerint, összesen pedig 30 ezer kísérő nélküli gyerekről kell gondoskodnia Svédországnak. Minden migránst beszámítva eddig 100 ezren érkeztek az idén az észak-európai országba, év végéig pedig további 50 ezren fognak.

Az áradat egyre több feszültséget szül: egy héten belül négyszer gyújtottak fel menekültszállásokat ismeretlenek. Azzal a svéd miniszterelnök is tisztában van, hogy ez a helyzet sokáig nem tartható. „Több irányban is keresünk megoldásokat. Először is Svédországon belül minden közösségnek ki kell vennie a részét a segítségnyújtásból. Másrészt gondoskodni kell arról, hogy az EU minden tagállama is vállaljon felelősséget az ügyben, harmadrészt pedig át kell gondolni, hogyan segíthetünk az embereknek Szíriában és a szomszédos országokban, hogy egyáltalán ne kelljen menekülniük” – mondta Stefan Lofven.

Bár Európán belül továbbra is Németországba érkezik a legtöbb migráns, Svédországban jut a legtöbb menekült egy lakosra. Az észak-európai ország eredetileg a GDP 4 százalékát szánta a helyzet kezelésére, azonban az már most látszik, hogy ennél jóval több pénzre lesz szükség.