2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Vezércikk 04:00

Moszkva válaszol: brit diplomatákat utasítanak ki

Hír TV

2018. március 16., péntek 13:02, frissítve: péntek 16:09

Oroszország brit diplomatákat utasít ki válaszul arra, hogy 23 orosz külszolgálati tisztségviselőnek el kell hagynia Nagy-Britanniát a Szkripal-ügy miatt – jelentette ki az orosz külügyminiszter. Szergej Lavrov azt nem közölte, hogy hány brit diplomatának kell majd távoznia. Szergej Szkripalt és lányát idegméreggel támadták meg a dél-angliai Salisburyben. A nyugati hatalmak szerint Oroszország követte el a támadást.

Sátorral fedték be Salisburyban azt a padot, ahol március elején öntudatlan állapotban megtalálták Szergej Szkripal kettős ügynököt és lányát. Mindkettejüket egy ritka idegméreggel mérgezték meg – a hatóságok a helyszínt továbbra is lezárva tartják.

A dél-angliai városba most a brit kormányfő is ellátogatott, hogy személyesen tájékozódjon a nyomozás részleteiről. „Nagyon örülök, hogy lejöhettem Salisburybe, és beszélhetek azokkal az emberekkel, akiket érintett ez a szörnyű esemény. Ahogy önök is tudják, a parlamentben már bejelentettem az intézkedéseinket, és azt, hogy igenis Oroszországot okoljuk ezért a szégyentelen tettért” – fogalmazott Theresa May.

Nagy-Britannia 23 orosz diplomatát kiutasít az országból, emellett felfüggeszti a magas szintű diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal.

A brit kormány a nyomozás eredményei alapján nagyon valószínűnek tartja, hogy az egykori orosz kémet és lányát az orosz vezetés mérgeztette meg bosszúból. Szkripal ugyanis tíz évig a brit titkosszolgálatnak is kémkedett. Emiatt 2006-ban egy orosz bíróság 13 év fegyházra ítélte, 2010-ben azonban fogolycserével kiszabadult, és azóta Nagy-Britanniában élt.

A brit mellett az amerikai, a francia és a német kormány is úgy véli, hogy Moszkva felelős a támadásért. A merényletben használt idegmérget ugyanis Oroszország fejlesztette ki.

„Beszéltem Theresa Mayjel, biztonsági szolgálataink pedig folyamatos kapcsolatban állnak egymással. Minden jel arra utal, hogy a történtekért Oroszország a felelős” – mondta Emmanuel Macron, francia elnök.

Moszkva a vádakat hamisaknak tartja és úgy véli, a nyugati hatalmak pedig le akarják járatni őket. „Nem tartja túl abszurdnak az a feltevést, miszerint az orosz hírszerzés több mint négy évre bebörtönzi Szkrabalt, majd hagyja néhány évig Nagy-Britanniában élni csak azért, hogy majd megmérgezze egy nyilvánvalóan Oroszországhoz köthető méreggel, ráadásul mindezt az orosz elnökválasztás és az oroszországi futballvébé elé időzíti?” – tette fel a kérdést, Pavel Krasnov, az orosz Chanel One újságírója.

Az orosz külügyminiszter is bejelentette, hogy a brit lépésre válaszul Oroszország is brit diplomatákat fog kiutasítani. Szergej Lavrov úgy véli, a mérgezést mások követhették el azzal a céllal, hogy keresztbe tegyenek az oroszországi foci vb-nek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!