2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Mészárlás lett a túszdrámából

,

2015. november 20., péntek 21:27, frissítve: péntek 21:31

Egymásnak ellentmondó hírek érkeznek Maliból a szállodai túszejtés áldozatainak számáról. Egyes információk szerint 18, mások szerint 27 ember halt meg. A hadsereg közlése szerint az összes túszt kimentették az épületből, de a fegyveresek elbarikádozták magukat a luxushotel legfelső emeletén. Mali francia gyarmat volt, Francois Hollande elnök kommandósokat küldött az afrikai fővárosba és az amerikai titkosszolgálat specialistái is Bamakóban vannak. Egy, az al-Kaidához kapcsolódó csoport azt állítja, hogy ők követték el a támadást.

Rendőrök vették körbe a Radisson szállodát Mali fővárosában, ahol tíz fegyveres ejtett túszokat péntek reggel. A támadók diplomata-rendszámos autókban érkeztek. „A Radisson hotel reggel 6-kor lett a terroristák célpontja. Több fegyveres érkezett egyszerre, és túszul ejtették a bent lakó embereket” – ismertette Boubacar Sidiki Samake, az ország főügyésze.

Szemtanúk szerint a terroristák Allahot éltették, amikor beléptek az előtérbe. Muszlim túszokat nem ejtettek: aki idézni tudott a Koránból, azt szabadon engedték. A szobákat se fésülték végig, sokan ezért nem is találkoztak velük. Később a biztonságiak szobáról szobára jártak és szabadították ki a bent lévőket.

„Korán reggel hallottam az első lövéseket, először azt hittem, hogy petárdák, akkor még nem is gondoltam volna, hogy túsz lettem. Lementem az étterembe, ott láttam a füstöt, ezért visszamentem a szobámba. Később a biztonságiak dörömböltek az ajtómon, hogy hagyjam el a szobát” – mondta egy túlélő.

A támadásért a felelősséget két rivális terrorszervezet is vállalta, Mali északi részéről. Az egyik az al-Kaidához, a másik az Iszlám Államhoz kötődik.

„A terroristák hajlandóak voltak egy külön szintre terelni a túszokat, akik így lényegében kiszabadultak, de ennek során sajnos halottak is voltak. Sok időt igénybe vehet, amíg az egész épületet kiürítjük és azonosítjuk az áldozatokat” – jelentette be Salif Traoré belbiztonsági miniszter.

Mailban 2012-ben az ország északi felén élő muszlimok puccsot hajtottak végre. Egy év múlva francia katonák beavatkozásával sikerült újraegyesíteni az ország két felét. Azóta nemzetközi békefenntartók vannak Maliban, köztük hét magyar katona. A Hír TV-nek nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint a terroristák már a francia beavatkozás óta készültek egy hasonló támadásra.

„Sikerült az ország nagy részét megtisztítani, de rengeteg a fegyveres, ahogy az aszimmetrikus háborúban van. Elrejtőztek, és most megpróbáltak visszavágni Franciaországnak, amely szoros szövetséges a mali kormánnyal, hogy elfoglalták ezt a szállodát. Maliba lassan visszatért az élet, visszatértek a turisták, és megpróbálták a legérzékenyebb pontján érinteni az országot” – vélekedett Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő a Hír TV-nek.

Francois Hollande francia elnök egy 40 fős elitalakulatot küldött Bamakóba és azt ígérte, hogy megbosszulják a támadást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!